Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2016, week 38

Halbe Waarheid

dagcolumn
3.4 met 8 stemmen 149
Halbe Waarheid
De algemene besprekingen heb ik gevolgd. Of heette dat nou beschouwingen? Nee, een deel. Niet alles. Wel Halbe. En nog een stukje Sybrand.
Woensdag op de tv.
Heb de troonrede zelf gemist. Nou ja gemist..…
Ton Hettema24 september 2016Lees meer…

TIJDING EN GEWAG

dagcolumn
4.5 met 4 stemmen 115
Het blijft mij verbazen dat mensen kunnen communiceren of menen dat te kunnen. Ze zenden een boodschap uit naar een ontvanger. Vergezeld van flink wat ruis komt die aan, waarop deze het ingekomen bericht interpreteert. Checken of het bedoelde goed overkwam is geen overbodige luxe.
Hoe is de mens ooit gestart met dit alles? Daarop geven o.a. de tijdlijnen van de communicatiegeschiedenis antwoord. Het begon allemaal met het ontstaan van beeld en taal.
Met klanken en met handen, voeten en…

Ontluikende onderhandelingen

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen 941
‘Ik had me juist voorgenomen om het niet te doen’, zei een vrouwenstem achter me. Een lagere mannenstem antwoordde onverstaanbaar, maar het werd me duidelijk dat ik een intiem gesprek zat af te luisteren. ‘Ik wil het niet laat maken’, reageerde zij. Opnieuw was zijn stem niet duidelijk, maar een half gesprek volgen is soms voldoende om het hele gesprek te begrijpen.
Ze bleef vriendelijk.
‘Ik moet morgen vroeg werken.’ Een argument waar hij natuurlijk niet van terug heeft, maar dan…

Twee soorten columnisten

dagcolumn
2.8 met 6 stemmen 180
Luuk Koelman legt in een filmpje uit dat er twee soorten columnisten bestaan. Zij die helder hebben wat ze willen schrijven en dan beginnen, en zij die gewoon beginnen en wel zien waar het schip strandt. Natuurlijk springen de meeste schrijvers zo nu en dan in elkaars vijver. Met of zonder zwembandjes.
Ik hoor absoluut bij de eerste groep. Om het mezelf nog lastiger te maken, schrijf ik ook nog eens vrijwel geheel autobiografisch.
Zo zag ik eens aan de overkant van de weg een man in amazonezit…
René Turk20 september 2016Lees meer…

Taboe

dagcolumn
3.4 met 8 stemmen 190
Gisteren wilde ik mezelf taalkundig kietelen. Misschien moet ik u eerst vertellen, dat ik één van de weinige mensen op aarde ben, die het woordenboek heeft gelezen. Van A tot Z. Echt waar. Het was heerlijk, verrijkend ook. Een jaar of twintig terug weliswaar. En ik schepte erover op, dat zorgde meestal voor een averechts effect. Het was 'Het beste zakwoordenboek der Nederlandse taal’, uit België. Je moest flinke zakken hebben, want dit 290 pagina’s tellende gevaarte paste niet in een…
Gustaf Kreuz18 september 2016Lees meer…