Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2016, week 47

Waarheid

dagcolumn
3.4 met 8 stemmen 853
Waarheid
(Pravda)
Een paar maanden geleden zag ik een reportage van de Turks Nederlandse of Nederlands Turkse onderzoekster / documentairemaker Fidan Ekiz over de nieuwsmedia in Rusland.
Ze stelde controversiële zaken aan de orde, maar voor mij ging de reportage over de Waarheid, een woord dat in Rusland als naam werd gebruikt voor het officiële orgaan van de Communistische Partij dat in 1917 zijn paddenstoelenkop oprichtte en dat in 1991 weer ineen schrompelde. Nu is het nog de naam van…
Ton Hettema26 november 2016Lees meer…

Milgram

dagcolumn
4.8 met 6 stemmen 222
Voor iedereen die psychologie, sociologie of een aanverwant vak heeft gestudeerd, horen de Milgram experimenten tot de basisstof van de studie, maar niemand die ik ken heeft het boek gelezen dat bij het experiment hoort.
In een sociologieboek wordt het experiment afgedaan met een paar alinea’s waarin wordt verduidelijkt dat bijna iedereen in staat is een onbekende tot 450 volt schokken te geven als hij bepaalde vragen fout beantwoordt. Het enige wat nodig is, is een wetenschapper die de…

Grenzen Bewegen

dagcolumn
3.8 met 5 stemmen 166
Iemand aan de grens staart naar een opengeslagen landkaart op zijn bureau. Wanneer hij een slok neemt van zijn koffie, ziet hij een bruine kring op het vergeelde papier.
'Eureka, wanneer mensen tot een uur willen reizen voor hun baan, vergeten ze in de grensstreek om in hun buurland naar werk te zoeken!'
Hij belt Brussel. Even later staat er een badkuip vol Europese subsidies naar hem te lonken. Hij voelt zich de koning te rijk.
Ik kom met een Surinaamse, een Indonesiër, een Iraanse, een…
René Turk22 november 2016Lees meer…

De Voice of Weetikveel

dagcolumn
3.4 met 10 stemmen 142
Terwijl ik vanmorgen ruim twee uur mocht luisteren naar een uitvoering op tv van het Brandenburg concerto no.1 in F major:I Allegro, door het Nederlands kamerorkest besef ik weer hoeveel mooie muziek wij eigenlijk ter beschikking hebben.
Heel wat anders dan het concert in C ongesteld waar ik nu naar zit te kijken. Iets wat Voice of Holland heet..En naar later blijkt, een talentenjacht zou moeten zijn.
Tussen de bedrijven door kijk ik, want ik sta te strijken. En plotseling, zonder enige…
van Gellekom21 november 2016Lees meer…

Wieldop

dagcolumn
3.5 met 2 stemmen 181
Op zich vind ik het systeem wel mooi: de één zijn rommel, de ander zijn nieuwe spullen. De tweedehandswinkels, die het collecteren en aanbieden, schoten met de crisis uit de grond. De economie trekt weer aan en ik ben wel benieuwd of deze winkels daardoor ook weer verdwijnen.
Zo ver is het echter nog niet.
Gisteren was ik in een kringloopwinkel. Het was één van de grotere in de regio waar ik woon. Ik 'was mee'. Zelf word ik niet erg opgewonden of blij, als ik in een koude bedrijfshal…
Gustaf Kreuz20 november 2016Lees meer…