Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2017, week 15

Wederopstanding? Herrijzenis?

dagcolumn
2.0 met 1 stemmen 406
Vanaf tien uur 's avonds gaat bij ons de wifi uit.
Nieuwe regels. Nieuw regiem. Nieuwe afspraken.
Zodat we de afgelopen dag kunnen evalueren; de spartelende visjes van inzicht eruit kunnen filteren en morgen met een blinkende dauwdruppel van alertheid tegemoet kunnen zien. Onbevangen. Verschoond. Herrezen.…

Leef dan goed

dagcolumn
4.2 met 6 stemmen 189
Een held ligt onder de groene zoden. Elk jaar komt een groep sombere gezichten langs om de held te eren en twee van hen dragen een krans die ze voorzichtig op de zoden leggen. Twee stappen terug. Een buiging. En na een kort gedachtenvol moment keren ze zich af, dankbaar voor de held die zijn leven heeft gegeven.
Maar de held wilde zijn leven niet geven.
Hij wilde leven en hij leefde ook! Hij vocht voor de goede zaak - maar niet om daarna een eeuw lang jaarlijks een krans te krijgen. En postuum…

VAN TEKST EN BEELD EN TOEKOMST

dagcolumn
4.0 met 2 stemmen 89
Hoe ziet de mens er uit in de verre toekomst? Zou zijn mond dan zo goed als verdwenen zijn? In elk geval zo klein dat er nog net een rietje in past om vloeibaar voedsel in te nemen? Zouden zijn ogen echt een extra ooglid hebben en zijn voorhoofd echt veel hoger zijn geworden? Zouden zijn benen verschrompeld zijn en hij zich in een soort rolstoel voortbewegen, zoals in een SF film?
Er zijn op internet mensen te vinden die de toekomstige mens zo afschilderen. Communiceren de mens met gedachten…

Een weekje televisie. O.. my.. God!

dagcolumn
3.4 met 5 stemmen 623
Begrijpelijk dat jongeren van nu bijna geen tv meer kijken. Ik schat in dat over tien jaar alle zenders zijn opgedoekt. Huiver even gezellig mee met een greep uit een weekje tv:
Zappend door tv land stuit ik op een zender waarbij Linda de Mol ons verblijdt met een kijkje in een poging tot afslanken. Ze vertelt in haar programma dat ze weer een kilo is afgevallen. Heel gek, toen ze er elke week een kilo bij kreeg, hoorde je daar helemaal niks over.
Een dag later worden wij zo ongeveer de hele…

Kristalhelder

dagcolumn
2.0 met 1 stemmen 889
De kunst van het zeggen zonder woorden heeft me altijd geïntrigeerd. Daarom ben ik van schrijver meer columnist en van columnist meer dichter geworden. Alhoewel ik als columnist misschien het verhaal van de schrijver probeer te vertellen. En als dichter dat van de columnist.
Ik kan het dus wel beide zijn.
Ik durf van deze gedachte ook wel een metafoor te maken. Want in situaties met weinig woorden, veel kunnen zeggen is een waardevolle ervaring. Dat kan hem in meerdere dingen zitten. Het…