Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2018, week 12

Pascha

dagcolumn
2.8 met 4 stemmen 613
Het is echt fascinerend om in de onbekende geschiedenis van het menselijk ras te duiken.
Neem nu bijvoorbeeld Pasen.
Wat betekent dat eigenlijk? Waar komt dat vandaan?
Volgens de ‘officiële’ overlevering komt het woord voort uit het Griekse woord Pascha, dat in het Engels als Passover werd vertaald, wat wordt uitgelegd als wat er gebeurde toen het volk van de Joden bevrijd werd uit de slavernij in Egypte.…

Mirjam

dagcolumn
4.7 met 3 stemmen 1.135
Kijk, wij willen ze niet terug hebben, die Nederlanders zijn vertrokken om te vechten voor een nieuw ideaal, een perfecte staat, een wereld van vrije en gelijke broeders en zusters, voor een utopie dus, die er nooit zou komen en nooit is gekomen.
Die Nederlanders willen we niet terug. Maar wie ‘de verloren kinderen van het kalifaat’ (26 maart 2018 NPO 2) heeft gezien, kan het kille standpunt van veel Nederlanders niet meer begrijpen.
Johan van Hulst heeft de aflevering net niet kunnen…

Het raam klemde

dagcolumn
3.4 met 10 stemmen 249
!n Amsterdam ben ik op weg naar een drogist. Al lopend kom ik langs een zaak waar ze tatoeages zetten. Op de gevel een bordje: “Klaar terwijl u wacht”.
Ik frons. En lees het nog een keer. Klaar terwijl u wacht. Hoe dachten ze het anders te doen?
Bij de drogist word ik begroet door een, kennelijk, hongerlijdend mager ding in tourniquet-strak zwart, die mij opgetogen vertelt dat ze vochtinbrengende crème in de aanbieding hebben. Ik kan net een luid SUPER!! inhouden. In plaats daarvan zeg ik…