Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2020

Sarah haalt de mosterd wel, Hugo

dagcolumn
3.0 met 3 stemmen 134
Op zondag verschijnt ineens Sarah de Jonge in beeld. Het CDA weet niet van ophouden. Het begon met de verkiezingen die de nieuwe lijsttrekker met veel feestgedruis in beeld moest brengen. Maar in plaats van een glansrijke overwinning voor Hugo de Jonge werd het een nipte overwinning die bovendien door gedoe over het stemmen leek om te slaan in een grote schande. Hugo kwam, zag en beloofde vervolgens steeds weer dat het goed zou komen.
En steeds weer kwam het niet goed. Elke belofte moest hij…

Tentsletjes in de gedoogregering

dagcolumn
4.9 met 95 stemmen 1.327
-----------------------------------------------------------------------------------------
De maandag-dagcolumn is een herhaling van de dagcolumn van 10 jaar geleden.
Interessant om te zien in hoeverre omstandigheden, denkbeelden en zienswijzen van toen
nu nog geldingskracht hebben.…

Foute kersttruien

dagcolumn
5.0 met 2 stemmen 190
In Finland bestaat een kleine truienfirma Tuoriniemi die prachtige truien verkoopt. Ook via internet, dus daarom kan ik er rustig over schrijven. Die truien zijn van meranowol en zijn bestand tegen de koude die wij hier nauwelijks meer hebben.
Maar dat is een ander verhaal.
Of toch niet helemaal. De firma maakt ook kersttruien. Het gaat hier dan weliswaar niet om truien met rendieren met rode neuzen of pinguïns die ergens over uitglijden, met sterretjes en ballen, maar om een ietwat serieuzere…

ONGEKEND ONRECHT vraagt vergelding

dagcolumn
4.4 met 8 stemmen 487
Ontroering overviel mij bij het aanhoren van de bikkelharde conclusies van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag eergisteren. Zo keihard op rij gezet bleken de soms absurde antwoorden, kronkel redeneringen en bizarre emoties van politici en topambtenaren tijdens de verhoren, een terechte vlijmscherpe beoordeling te krijgen. Waarom ik nogal geraakt werd? Blijkbaar kan ik- zoals velen- erg slecht tegen onrecht, dat maar ongestraft voortduurt. Niks bijzonders.
Soms heeft…
Karel Jong19 december 2020Lees meer…

Prettige kerstdagen

dagcolumn
4.0 met 5 stemmen 165
Wie vandaag een ander prettige kerstdagen toewenst, kan zomaar meewarig worden aangekeken. Prettig, ja, ja. Dat wordt het natuurlijk niet.
Maar wie wat meewarig kijkt is vergeten dat we al vorige jaren ook vrolijk zeurden over kerst. Over de schoonmoeders, over opzitten en pootjes geven, over verplicht vrolijk doen, over te veel eten en nog veel meer drinken om te voorkomen dat je iets moet zeggen. Die ellende, daar zijn we dit keer van verlost.
En ons huis vol zetten met onzinnige spiegeltjes…

Stem Omtzigt!

dagcolumn
3.5 met 2 stemmen 140
Ik heb er vannacht diep over nagedacht. Zo diep, dat de slaap mij niet kon vatten. Ook de diepe slaap niet. Ik ga niet op Pieter Omtzigt stemmen.
Kijk, als er één Kamerlid is die ik het waard vind om mijn stem op uit te brengen, dan is het de onvolprezen Pieter Omtzigt. Hij is een echt Kamerlid. Top. Hij heeft als lid van een coalitiepartij doorgepakt op een plek waar het zeer doet bij alle bondgenoten uit de coalitie, alsmede ook enkele oppositiepartijen en dan in het bijzonder de Partij van…

Het goede nieuws komt dit jaar van DE

dagcolumn
4.8 met 5 stemmen 107
In een jaar vol rampen en onheil – natuurlijk het corona-virus met zeer vele doden wereldwijd maar met veel meer ellende als in Nederland (willekeurig) vijf surfers die verdrinken voor de kust van Scheveningen – komt het nieuws over de topman van het moederbedrijf van DE als balsem voor het aangedane gemoed.
De nieuwe topman Fabien Simon krijgt een startbonus van 10 miljoen euro in aandelen (ruim 22 miljoen gulden), een bonus die kan uitgroeien via opties met dubbele winstrechten tot 33…
A. Steios9 december 2020Lees meer…

Stef Bos te gek goed

dagcolumn
3.2 met 8 stemmen 464
-----------------------------------------------------------------------------------------
De maandag-dagcolumn is een herhaling van de dagcolumn van 10 jaar geleden.
Interessant om te zien in hoeverre omstandigheden, denkbeelden en zienswijzen van toen
nu nog geldingskracht hebben.…

Beperkten

dagcolumn
3.8 met 8 stemmen 148
In Nederland worden heel veel producten voor onze beperkte medemens gemaakt en dat is maar goed ook. We mogen niet gehandicapt zeggen, want de medemens is beperkt. Dankzij deze producten kunnen veel meer mensen meedoen aan de samenleving.
Zo worden er producten gemaakt voor mensen die niet vijftig kilometer per uur kunnen lopen. Ja, sterker, de apparaten die bij miljoenen voor hen zijn gemaakt, kunnen makkelijk honderd kilometer per uur! Er zijn zelfs regels om de maximum snelheid te…

Overpeinzing bij de dood van Diego

dagcolumn
4.6 met 5 stemmen 437
De dood van Maradona betekende veel voor vele Argentijnen. Diego bezorgde de Argentijnen in een ver verleden de wereldtitel mede door met zijn hand te scoren - de VAR bestond nog niet maar God al wel - en door een fantastische dribbel over meer dan de helft van het veld.
De dood van Maradona betekende veel voor vele Napolitanen. Diego bezorgde de Napolitanen meerdere landtitels door prachtige doelpunten en fraaie voorzetten.
Zijn leven tijdens en na zijn actieve voetbalcarrière was niet…

Miljonaire

dagcolumn
2.5 met 11 stemmen 649
-----------------------------------------------------------------------------------------
De maandag-dagcolumn is een herhaling van de dagcolumn van 10 jaar geleden.
Interessant om te zien in hoeverre omstandigheden, denkbeelden en zienswijzen van toen
nu nog geldingskracht hebben.…

Het bushokje van Zielknijper

dagcolumn
4.2 met 5 stemmen 210
De woorden ‘ik zie dat zo dikwijls in mijn praktijk’ komen van Dr. Zielknijper. Deze psycholoog heeft meerdere malen Olivier Bommel als patiënt in zijn praktijk en hoewel hij dingen vaak dikwijls in zijn praktijk ziet, kan ik me niet heugen dat zijn therapieën ook maar één keer succes hadden.
Die praktijk zie ik nu weer tussen twee ministeries. Sociale Zaken en Financiën hebben flink ruzie gemaakt over wie de kosten van de schande moesten betalen. Honderden ouders is tienduizenden…

Toeslagen Raadsels Op Topniveau

dagcolumn
5.0 met 5 stemmen 366
Ruim verdienende en gerespecteerde topambtenaren en politici stapelden ingrijpende blunders op elkaar gedurende een reeks van jaren in de beerput rond de toeslagen bij de kinderopvang. Dit terwijl mijn achterneef bij regelmatig te laat komen op kantoor ernstig toegesproken werd door zijn filiaalchef. Ook de bijna overspannen zorgmedewerker kan bij een te bitse en foute reactie op geschreeuw van verwarde patiënten rekenen op een berisping van de manager. Kijk daarom een aantal uren op televisie…
Karel Jong25 november 2020Lees meer…

Moet er nog zand zijn?

dagcolumn
4.8 met 65 stemmen 798
-----------------------------------------------------------------------------------------
De maandag-dagcolumn is een herhaling van de dagcolumn van 10 jaar geleden.
Interessant om te zien in hoeverre omstandigheden, denkbeelden en zienswijzen van toen…

Het gevaar van een oplossing

dagcolumn
5.0 met 2 stemmen 125
Bureaucratie is een heel gevaarlijk instrument. Dat vond Max Weber al, de grondlegger van de sociologie. Hij was absoluut geen tegenstander van bureaucratie, maar doorzag het gevaar ervan – het gevaar dat Kafka beschreef.
Het gevaar was dat mensen zich inbeelden dat ze de wet moeten uitvoeren. Dat is de logica van een bureaucratie. Deze logica wordt versterkt door de taken in stukken te hakken en mensen zo kleine delen van het werk te laten doen, dat niemand zich verantwoordelijk hoeft te…

Santiago de Chile

dagcolumn
3.3 met 3 stemmen 83
Eindelijk trof ik haar, de moeder van de tweeling met wie ik opgroeide. De vraag die al zolang op mijn lippen brandde, kon worden gesteld. En dan was het ook nog herfst in het park, de bomen hadden nog even hun mooiste kleren aan. We stonden aan weerszijden van het pad, zij tussen gekromde bruine bladeren, ik bijna in de struiken. Een oude man, de kaken strak op elkaar geklemd, schuifelde voorzichtig tussen ons door, alsof we twee poortwachters waren.
‘Michel woont al bijna twee jaar in…
René Turk21 november 2020Lees meer…

Ik weet het niet

dagcolumn
4.0 met 7 stemmen 178
Toen mevrouw Toorenburg (CDA) op 13 november het woord kreeg en zij zei ze dat ze wist “niet op mijn best te zijn als ik wítheet word,” had ze groot gelijk.
Zij was één van de velen die mijnheer Azarkan (DENK) aanvielen, omdat hij het waagde een petitie serieus te nemen waarin gevraagd werd om belediging van profeten strafbaar te stellen. De reden was dat het inzamelen van handtekeningen gestart was twee dagen na de moord op die Franse docent die naar aanleiding van een les over een…

Azarkan tegen de rest

dagcolumn
3.9 met 9 stemmen 190
Ongeveer 120 duizend, voornamelijk moslims neem ik aan, hebben een petitie ondertekend, opgesteld door imam Ismail Abou Soumayyahtled. De belediging van de profeet Mohammed zou strafbaar moeten worden gesteld.
De rest van de Tweede Kamer was op zijn minst gezegd “not amused”. Azarkan vond dit een beetje vreemd. 'Dit is toch juist wat democratie inhoudt' was zijn reactie. Maar daar dachten de andere partijen toch iets anders over. Atje Kuiken liep rood aan om zoveel onrecht en Madeleine van…
Gaffelbaard13 november 2020Lees meer…

Hoe Trump wint

dagcolumn
3.8 met 4 stemmen 168
Trump wint.
Zo begon ik mijn column de vorige week en ik leg u graag uit op welke wijze dat gaat gebeuren. Hij heeft zich nu strategisch teruggetrokken op zijn golfbaan en laat anderen uitleggen dat hij gewonnen heeft en hoe hij terug gaat vechten.
Ondertussen verlaat de ene na de andere bondgenoot zijn kamp. Als hij ze niet zelf ontslaat, sluipen ze weg of anders rennen ze schreeuwend weg. Maar liefst sluipen ze, om zo mogelijk op een later moment zich weer bij het kamp Trump te kunnen voegen,…

De Robin Hood Wet

dagcolumn
4.3 met 9 stemmen 1.155
-----------------------------------------------------------------------------------------
De maandag-dagcolumn is een herhaling van de dagcolumn van 10 jaar geleden.
Interessant om te zien in hoeverre omstandigheden, denkbeelden en zienswijzen van toen
nu nog geldingskracht hebben.…