Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2020, week 22

Wit-zwart denken biedt geen oplossing

dagcolumn
3.8 met 9 stemmen 123
De afgelopen week heeft in het teken gestaan van het structurele politiegeweld in de VS tegen bruingekleurde landgenoten.
Wereldwijd wordt nu geprotesteerd, gelukkig vaak ook door jonge mensen met alle mogelijke huidskleuren die wars zijn van discriminatie. Terecht, want discriminatie op basis van huidskleur is
a. verboden
b. vooral bijzonder oneerlijk en mensonterend en zeer ongewenst. Daar én hier.…

De jonge prins Maurits overleden

dagcolumn
4.7 met 3 stemmen 124
We schrijven 4 juni 1850.
Prins Maurits overlijdt op 6-jarige leeftijd.
Een leuk joch, drie jaar geboren na kroonprins Willem (1840). In het land koesterde men hoge verwachtingen van zijn mogelijkheden te floreren als tweede zoon van Koning Willem III en zijn eega Koningin Sofie.
Begin mei wordt een griepje geconstateerd bij de jonge Maurits, maar al snel blijkt dat er meer aan de hand is dan een griepje en dat de prins getroffen is door een hersenontsteking.…

Boeken

dagcolumn
5.0 met 2 stemmen 70
Een enkele keer bezing ik mijn boeken. Vandaag heb ik een plank vrij gemaakt, waar ik zeven boeken kan plaatsen. Als ik over mijn scherm heen kijk, zie ik zeven boeken. Deze boeken zijn de boeken die op een bepaald moment in mijn leven kwamen en die mij iets bijzonders zeggen.
Als ik er zo doorheen kijken, gaat het allemaal om boeken die iets vertellen over hoe mensen samenleven op één na. Die ene vertelt hoe mensen zouden moeten samenleven. Dat laatste boek heeft de titel ‘Ons huis staat…

Niet welkom in Griekenland.

dagcolumn
4.2 met 5 stemmen 263
Griekenland als vakantiebestemming 2020?
Griekenland staat bekend om zijn overweldigende gastvrijheid (filoxenía). Geen wonder dat ik Griekenland dit jaar had gekozen als vakantiedoel numero 1.
Goed ook voor de Griekse economie dat toeristen komen. De Grieks economie heeft jaren in het slop gezeten en de Grieken leken langzaam maar onzeker uit een diep dal op te klimmen. Tientallen miljoenen toeristen bezorgden het land een noodzakelijke bron van inkomen voor bewoners en regering.
Tot de…

Khalid Kasem

dagcolumn
4.4 met 7 stemmen 410
De sinds de ‘slimste mens’-uitzendingen landelijke bekend geworden advocaat Khalid Kasem lijkt door het Openbaar Ministerie in een hoek te zijn gezet waar je - hoe de uitkomst ook is - reputatieschade oploopt.
Het OM heeft de Deken van Advocaten geïnformeerd dat Kasem, als advocaat van een van de verdachten rond drugsdealer en vermoedelijke opdrachtgever van moorden Ridouan Taghi, zou hebben gelekt.
Kasem ontkent uit de grond van zijn hart.
Feiten en geruchten komen aan de oppervlakte.…

Voor geluk is geen markt

dagcolumn
4.1 met 8 stemmen 660
----------------------------------------------------------------------------------------------------
De maandag-dagcolumn is een herhaling van de dagcolumn van 10 jaar geleden.
Interessant om te zien in hoeverre denkbeelden en zienswijzen van toen nu nog geldingskracht hebben.
Onderstaande column is op 12 juni 2010 geplaatst door Jos Zuiderwijk (1948 - 2014)…