Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

REÜNIEVREES

Mijn middelbare school bestond 70 jaar en ik was gast op het terugkomfeest, voor de vierde keer sinds mijn diplomering. Eens per vijf jaar openen de poorten voor oud-leerlingen, een prettige frequentie. Inschrijven ging ditmaal digitaal via de kanalen van schoolpagina.nl, zodat je vooraf al kon zien wie er in elk geval van plan waren te komen. Dit haalde de noodzakelijke spanning een beetje onderuit en daarnaast was te zien dat de jaren gingen tellen. Mijn collega-Montessorianen waren blijkbaar in wat teveel vrijheid opgevoed, want de animo was karig, ondanks de vooruitzichten van een Mexicaans buffet tussen de touwen en wandrekken van de gymzaal.

Nu wordt er altijd een groep oud-leerlingen niet bereikt, is een ander deel verhinderd en is er een aantal niet geïnteresseerd, maar vermoedelijk speelt ook de reünievrees een rol. In mails met vrienden, columns van hoofdredacteuren en opgedrongen meeluistergesprekken in de trein blijkt bij veel mensen een enorme behoefte te bestaan zo duidelijk mogelijk te maken dat je nóóit naar reünies gaat. Want als je je richt op het verleden sta je met je rug naar de toekomst! Alsof je ieder weekend een reünie bezoekt en daags erna druk bent met het inplakken van de foto's.

Je oude school hoort net zo bij je verleden als de straat waarin je opgroeide of je eerste bijbaantje waar je voor een paar tientjes een hele dag aan de slag moest. Bovendien bijt de tand des tijds de scherpe randjes van de nare herinneringen. Een licht verromantiseerd verleden blijft over; het aardrijkskundelokaal is nog even oud en afgetrapt, dat uitzicht uit het raam op de trap naar 'de tweede' geeft een gek schokje van herkenning en ondanks alle uitbreidingen is er nog veel hetzelfde gebleven.
Niks om bang voor te zijn. In 2011 weer.

#*#

Schrijver: Axel van der Ende, 27 oktober 2006


Geplaatst in de categorie: school

2.5 met 10 stemmen 1.137Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)