Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Dokkum

Dokkum, dat is sinds jaar en dag hét keerpunt in de Elfstedentocht: als je als eerste in Dokkum hebt afgestempeld, dan is de eindzege vrijwel zeker een feit. Bij ons in Friesland is er een gezegde voor alles boven Dokkum: daar is de wereld dichtgeplakt met krantenpapier.
Aan de andere kant, één van mijn favoriete drankjes is: Dokkumer kofje, zoiets als Irish Coffee, maar dan met Beerenburger in plaats van whisky. Een groot deel van mijn familie (van mijn moederskant) is afkomstig uit de omgeving van Dokkum, ik ben dus in hoge mate bevooroordeeld.

Dokkum, dat is ook de plaats waar, in het jaar 754, Bonifatius werd vermoord, de aartsbisschop die het tot zijn levenswerk had gemaakt om de Friezen te kerstenen. Ieder kind heeft op school toch de roemruchte zin geleerd: “754, Bonifatius bij Dokkum vermoord”. Het is ons, Friezen, al die eeuwen stevig ingewreven: jullie hebben de geschiedenis een pijnlijke wending gegeven. Het is misschien niet zo erg als de Armeense genocide, maar toch. Mijn Friese hart bloedt als ik daarmee word geconfronteerd, immers de missie van Bonifatius was, om ons te bevrijden van onze heidense gewoonten. Ik schaam mij dan ook diep, als ik word geconfronteerd met deze zwarte bladzijde uit ons verleden en ik bied hierbij mijn oprechte excuses aan.

Dokkum, één van de Friese Elfsteden, is ook de geboortestad van Rein Jan Hoekstra, de man die nu als informateur aan de slag is. Hij moet onderzoeken welke coalitie ons land de komende jaren kan regeren. Hij mag daarbij geen last hebben van zijn eigen verleden als Friese Dokkumer. Want stel nu dat hij de moord op Bonifatius, als heidense daad van het Friese volk, niet wil erkennen? Zal hij dan nog lid van het CDA mogen blijven en zullen de andere partijen hem nog wel accepteren als informateur?

En wat te denken van die politici van Friese afkomst, zoals:

Jan Jacob van Dijk (CDA) geboren in Buitenpost;
Joop Atsma (CDA) geboren in Surhuisterveen
Sybrand van Haersma Buma (CDA) geboren in Workum
Jacques Tichelaar (PvdA) geboren in Heerenveen
Eelke van de Veen (PvdA) geboren in Wûnseradiel (Wytmarsum?)
Halbe Zijlstra (VVD) geboren in Oosterwolde
Tineke Huizinga (CU) geboren in Dantumadeel (Driesum?)

Allemaal lid van de Tweede Kamer, zonder dat hen de maat wordt genomen over die verschrikkelijke moord in 754. Zullen zij ook oprecht hun spijt betuigen over deze historische wandaad van het Friese volk, en daarmee recht te doen aan onze geschiedenis?

#*#

Schrijver: Watze Elgersma, 1 december 2006


Geplaatst in de categorie: politiek

4.2 met 10 stemmen 910Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)