Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De eerste stap

Als organizer kom ik veel mensen tegen die moeite hebben om te beginnen met opruimen. Juist die start is vaak lastig. Het is de wet van de traagheid: dat wat niet beweegt is moeilijk in beweging te krijgen, als je eenmaal in beweging bent gekomen is dat makkelijker voort te zetten. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor opruimen. Iedereen die wel eens tegen een klus aanhikt herkent dit wel.

Hoe krijg je jezelf dus in beweging?
Een paar tips die kunnen helpen:

1. Begin alvast voorbereidingen te treffen: verzamel alles wat je nodig hebt, bedenk welke stappen je wilt nemen. Eigenlijk ben je dan al een beetje begonnen. Dan kun je net zo goed ook de eerste stap nemen.

2. Hak de taak in stukken van een kwartier of een half uur. Doe vandaag alleen de eerste stap. Een kwartier is niks, dat kun je er altijd wel aan besteden, hoe vervelend de klus ook is.

3. Maak het leuker voor jezelf: gebruik de mooiste spullen, eet of drink er iets fijns bij, zet passende muziek op (up tempo bij een actieve klus, iets rustigs als je moet nadenken).

4. Vraag hulp. Het helpt altijd als je samen aan het werk gaat. Het is leuker en je hebt een stok achter de deur. Als iemand speciaal naar jou toe komt om te helpen, dan moet je wel aan de slag.

5. Beloon jezelf. Bedenk een passende beloning voor elke vervelende klus die je hebt gedaan. Ook als je er maar even aan hebt gewerkt. De beloning moet natuurlijk wel in verhouding staan tot de inspanning. Dus doe een kwartier iets vervelends en daarna een kwartier iets leuks, iets wat je anders niet zou doen.

Natuurlijk kan het altijd dat je een bepaalde taak zo vervelend vindt dat niets helpt, je blijft het uitstellen. Overweeg dan of het absoluut noodzakelijk is dat je die taak doet. Is het eigenlijk wel de moeite om het doen? Moet het persé? Van wie eigenlijk? Als je er goed over nadenkt is er niet zo heel veel dat echt moet. Sta jezelf toe om minder te moeten, dat scheelt een stuk.

#*#

Schrijver: Yvonne de Bruin, 22 februari 2007


Geplaatst in de categorie: maatschappij

1.8 met 10 stemmen 622Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)