Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Klein pikkie

Diana gaat vanavond helemaal los. John ziet haar wel zitten. Opgewonden lijven glijden over de dansvloer, strak tegen elkaar. Eenmaal buiten, beneveld van wijn en lust, drukt zij het hoofd van haar verovering onder haar rokje. Even alleen op de wereld, ook al is het op een brug in hartje Amsterdam.

Twee weken later komt ze terug op aarde als haar zoontje huilend thuiskomt. ‘Je moeder is een hoer’, hadden zijn klasgenootjes hem toegeschreeuwd. Een vriendin brengt opheldering: die brugscène is de openingsfoto van een artikel over losse zeden in een bekend tijdschrift. Moeder staat er in vol ornaat en herkenbaar in.
Eigen schuld dikke bult, zou je kunnen denken. Wie zich zo publiek laat verwennen, riskeert dat iemand met het verhaal of het beeld aan de haal gaat. Diana dacht daar anders over en stapte naar de rechter.

In het Vara-programma Het hof van Joosten discussieerden moeders, mediamensen en advocaten over pech en privacy. Voor Geen Stijl-oprichter Dominique Weesie was het klare zaak: Diana had haar goede zeden op de brug verkwanseld en moest niet zeuren om schadevergoeding. Consequent, want de website Geen Stijl bestaat bij de gratie van te grabbel gegooide privacy. Overigens gevoed en bezocht door wezens die zelf liever anoniem blijven en onder de vlag van Dirty Dude en Natte Bever elkaar en de rest van wereld constant ‘deaud’ wensen. Kortom: echte helden.

Het publiek was meedogenloos en vond dat Diana gewoon op de blaren moest gaan zitten. Van de moeders nam een kleine meerderheid het voor haar op. Evenals 54% van de mediamensen. Vooral dat laatste was dan weer een voorzichtige meevaller. Ook de rechter besliste in het voordeel van Diana, al vond deze dat het tijdschrift niks verkeerds had gedaan door de foto te maken en te publiceren. Nieuws en vrije meningsuiting, daar ging het om. De rechter vond wel dat Diana ongemeen hard werd getroffen door de publicatie. Dat had het tijdschrift kunnen voorkomen door haar in de foto onherkenbaar te maken. Schadevergoeding toegewezen: €3500. Daar koop je geen schoolplein vol met hoerenroepers mee af.

Privacy is weinig waard. Wouter Bos wil zijn kind niet in de bladen, maar het gebeurt toch. Een beroemdheid die de telelens van een paparazzo wat al te ruw een andere richting opduwt, draait zelf op voor de schade aan de camera.
Maar je hoeft dus niet beroemd te zijn om geprostitueerd te worden. Pubers maken er een sport van hun verovering in een compromitterende pose het wereldwijde web in te wippen. Verlaten minaars en ex-geliefden vullen hele websites met onthullende plaatjes van in voorspoed gefotografeerde vrijpartijen. Sitebeheerders treden niet op, maar rechters ook niet gauw. Geen stijl is de nieuwe norm.

Als we het niet opnemen voor Diana, er met zijn allen lekker van meesmullen, staan we vroeger of later zelf te kijk - als hoer of als die loser met dat kleine pikkie.

Schrijver: Harry van Dooren, 18 april 2007


Geplaatst in de categorie: moraal

3.4 met 45 stemmen 3.245Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Peterdw.
Datum:
10 augustus 2007
Email:
Peterdw-hotmail.com
Een dikke 10! Helemaal mee eens!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)