Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Tersnelling

Mijn spellingscontrole gaat barre tijden tegemoet, want onder de titel boven deze column verschijnt onmiddellijk een rood golfje als ik Tersnelling heb getikt. Mijn corrector - een beroep dat bij de meeste kranten al is weggesaneerd, want die barsten tegenwoordig van de schrijffouten - protesteert als ik iets schrijf wat hij niet kent. Dan is dat woord verkeerd gespeld, taalkundig onjuist of in een andere taal geschreven.

Maar je kunt je corrector kunstjes leren, dat gaat zo: ga via de knop Extra naar Autocorrectie en je vindt niet alleen wat je computer zelf al heeft bedacht, maar je kunt er ook van alles aan toevoegen. Zo heb ik ooit – ik was nog jong en onbezonnen - een collega overstuur gemaakt; de man schreef gortdroge en dus onleesbare beleidsnota’s. Ik had zijn Autocorrectie zo gemanipuleerd, dat, wanneer hij een punt intikte, de computer dit onmiddellijk veranderde in: “dit is gelul”. De goede man is dagen van slag geweest, sorry, sorry, ambtenarenhumor…

Maar nu even terug naar de titel boven dit stukje, u had natuurlijk al begrepen dat daar Terschelling had moeten staan. Welnu, ik zag deze week in een aantal Abri’s gigagrote posters waarop D-reizen reclame maakt voor lastminutereizen, waarop je snel/meteen/gauw moet reageren. Chocoladelettergroot staan daar bestemmingen als: Costa snel Sol, Meteenerife, Ga-Ga-Gardameer, Curagauw, Corfoetsie, Turkeisnel, enz. De rode golfjes onder deze namen hebben inmiddels de omvang van de Rode Zee aangenomen!

Mensenlief, wat een armoe, wat een triestigheid, hoeveel zou D-reizen hebben betaald aan dat reclamebureau voor deze beroerde ‘taalgrapjes’? Want daar moet de aprilwarmte van dit jaar toch wel behoorlijk hebben toegeslagen, daar kan mijn ambtenarenhumor niet tegenop. De tekstschrijver van dit bureau moet permanent zijn spellingscontrole hebben uitgezet om niet stapelgek te worden.

En dat allemaal voor klanten die, terwijl ze ergens in Oostenrijk zitten, op een blinde kaart klakkeloos een eiland in de Middellandse Zee aanwijzen, als hen wordt gevraagd waar ze op dat moment hun vakantie vieren. Wat hangt ons nog meer boven het hoofd: Alarm El Sheikh, Istanboelgoed, Tarin Kowt Hè, Belgradoden, Uitslovenië,? Mijn corrector maakt inmiddels overuren!

Je zal toch maar bij dat reclamebureau werken en zo je geld moeten verdienen. Ja natuurlijk, D-reizen wrijft zich in de handen, het zal storm lopen met de boekingen, kortom de campagne zal vast een succes zijn. Maar de copywriter van het reclamebureau moet nog wel even aan zijn kinderen uitleggen dat papa na zijn creatieve uitspatting dringend in therapie moet in… Kalmere!

Schrijver: Watze Elgersma, 11 mei 2007


Geplaatst in de categorie: vakantie

4.4 met 10 stemmen 612Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Fred
Datum:
11 mei 2007
Almeerdere !!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)