Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het W-woord

Tussen de soep en de aardappels door stelt ze het zesde gebod ter discussie.
“Waarom mag je andere mensen niet doodmaken?”, vraagt mijn dochter verwonderd. Ze is vier. De waarom-fase leek achter haar te liggen, maar de raadsels blijven. Zoals afgelopen zondag. Een mooie dag – voor de dood. En dus ging papa er maar eens even goed voor zitten.

Tja, waarom mag je andere mensen niet doodmaken. Goeie vraag. Nu nog een niet al te belabberd antwoord, waarbij het me meteen al niet verstandig lijkt een preek te gaan houden over het gevaar van precedentwerking. Dat laatste woord zal ik in elk geval moeten vermijden. Toch is dat geloof ik wel de essentie van dat gebod: ‘om erger te voorkomen’. Zou een mooie boel worden!

“Omdat dat niet leuk is voor die mensen”, stamel ik in iets te ver doorgeschoten Jip en Janneke-taal. Ik licht vervolgens kort toe waarom dat dan niet leuk zou zijn. En zowaar: mijn antwoord stemt tevreden. Al roept het onvermijdelijk een nieuwe vraag op. “Maar een vlieg mag je wél doodmaken, toch?” Ik moet dat bevestigen. “Je hoeft er in elk geval niet voor naar de gevangenis”, hoort papa zichzelf zeggen.

De dood. Ze heeft het er veel over, vooral de laatste tijd. Toch heb ik niet de indruk dat ze er (al) bang voor is. Komt misschien door mijn 'belofte' dat mensen pas doodgaan als ze hééééééél oud zijn, dus ik heb gezegd dat zij zich voorlopig nog geen zorgen hoeft te maken. Lijkt tot nu toe te helpen. Tegelijkertijd weet ze al wel dat een mensenleven eindig is, daarom ziet ze ook de noodzaak niet in van dat bijbelse gebod. Mensen gaan tóch dood!

Ja, daar heeft ze een punt. Waar maken we ons druk om! “Niet in het diepe, anders ga ik jou doodmaken”, had ze zondag in het zwembad tegen me gezegd. Dat vond papa iets minder leuk. Niet dat hij het letterlijk nam, maar van dat soort taal is hij niet gediend. Alsof hij opeens niet meer zijn eigen wereldwonder hoorde praten. Ja, ze wordt ouder. En voor je het weet ben je zelf hééééééél oud...

Schrijver: Quirijn Metz, 12 juni 2007


Geplaatst in de categorie: overlijden

3.8 met 16 stemmen 757Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Watze Elgersma
Datum:
19 juli 2007
Email:
w.elgersmahetnet.nl
Treffende observatie en met veel gevoel opgeschreven

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)