Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Schrikkelmaand

Vorige week zat ik in trein tussen Amersfoort en Apeldoorn. Toen ik opkeek van mijn krant kon ik het niet ontwijken: paars! De heide bloeit al volop. Ligt het aan mij of is dat anders veel later? Uit navraag bleek dat de heide inderdaad dit jaar ongeveer een maand eerder bloeit dan normaal. Ook zijn de bramen en bosbessen vroeger dan ooit. Niet alleen zijn ze vroeg, maar ook groot. Ik was het alweer bijna vergeten, maar april was een erg mooie, zonnige maand. De combinatie van een zonnig voorjaar en een natte zomer is blijkbaar heel erg goed voor de heide en voor de vruchten.

Wellicht een positief effect van de klimaatsverandering? Of is het nu weer te vroeg voor de vogels en hebben die straks honger, omdat ze niet lang genoeg hebben kunnen eten? Aan de andere kant is het voorjaar tegenwoordig ook ongeveer een maand te vroeg. Dus je zou zeggen dat dat elkaar compenseert.

Zelf raak ik er wel een beetje van in de war. We hebben geen zomer en de laatste jaren is het najaar warm en zonnig geweest, als ik me goed herinner. Het jaar klopt niet meer met de seizoenen. Als we nou eens een extra maand invoegen in de zomer? Bijvoorbeeld na augustus, laten we hem septober noemen. Dan hebben we een extra zomermaand. De daaropvolgende september is dan misschien ook nog warm, maar oktober wordt dan tenminste weer een echte herfstmaand.

Om te voorkomen dat de lente nog vroeger begint, slaan we januari voortaan over, dat is toch al de saaiste maand van het jaar. De kalender klopt dan tenminste weer een beetje met de kortere winter. ’t Is maar een ideetje.

Schrijver: Yvonne de Bruin, 23 augustus 2007


Geplaatst in de categorie: jaargetijden

1.7 met 9 stemmen 764Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
geert kruideren
Datum:
25 augustus 2007
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Kun je 'een beetje' in de war zijn? Net als 'een beetje' zwanger?
Het Nederlandse weer/klimaat is veranderlijk. Daardoor raak je nooit in een sleur. Je bent steeds weer verrast.
Ik ben bang dat je, door een maand in te lassen en een andere maand weg te halen, veel mensen net zo in de war brengt als met de zomertijd.
(Maar 'prettig in de war zijn' is niet erg ;-)
Naam:
Yvonne de Bruin
Datum:
24 augustus 2007
Email:
infoopgeruimdorganizing.nl
Heren! Ontspan, het was maar een luchtige zomercolumn over een aantal dingen die me opvallen. Dus ik voelde me niet beledigd :-)
Alleen weet ik niet waar ik dan van in de war zou moeten zijn volgens Geert
Naam:
geert kruideren
Datum:
24 augustus 2007
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Was het duidelijker geweest als ik er een smiley bij had gezet? ;-)
Naam:
Mastermind
Datum:
23 augustus 2007
Gut, gut, Geert, wat een nuchtere reactie. Yvonne schrijft zoiets niet om het tot in alle hoeken te overdenken. Het zet tot denken aan. Jouw laatste opmerking vind ik beneden alle peil!
Naam:
geert kruideren
Datum:
23 augustus 2007
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Goed idee!
Alleen: wat moeten ze daarmee op het zuidelijk halfrond?
Volgens mij raak je niet in de war van het weer maar van iets anders.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)