Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Waarom weggooien moeilijk is

Elke keer lukt het me weer niet om de stapels ongelezen kranten weg te doen. En een mooi tijdschrift wegdoen is nog lastiger, laat staan een boek. Ik weet natuurlijk dat het moet en ik doe het ook wel. Maar ik moet er altijd weer bewust moeite voor doen. Waarom is dat toch? Ik krijg er ook iets voor terug: een opgeruimd huis en een opgeruimd gevoel. Dat vind ik prettig. En als ik gewoon elke dag de krant weggooi of één keer per week de krantenbak opruim, dan is het helemaal niet veel werk.

Blijkbaar weegt de beloning (het opgeruimde gevoel) niet op tegen de inspanning die het kost. En dat kan dus niet de fysieke inspanning zijn, want die is niet erg groot, tenminste niet in eerste instantie. Als ik niets doe, wordt de inspanning steeds groter en maak ik het mezelf steeds moeilijker.

Wat is het dan wel? Zou het er mee te maken hebben dat wegdoen voelt als een verlies? En verlies telt minstens dubbel zo zwaar als winst. Dus het goede gevoel wat ik er aan over hou moet minstens twee keer zoveel opleveren dan het nare gevoel van wegdoen. Psychologen noemen dat verliesaversie. Het is dus niet genoeg dat de balans in evenwicht is. De positieve kans van de balans moet beter gevuld zijn om even zwaar te wegen.

Bij de kranten en tijdschriften bestaat het verlies uit mogelijk interessante artikelen. De winst is ruimte, maar dat is blijkbaar niet genoeg om het verlies te compenseren. Het wordt makkelijker als ik een tijdschrift weg kan geven aan iemand die het nog gaat lezen. Blijkbaar is de positieve kant, de winst groter dan wanneer ik het bij het oud papier gooi. Dan is de balans wel in evenwicht.

Het grappige is: op het moment dat ik me realiseer dat het zo werkt, is het ook weer iets makkelijker geworden om iets weg te gooien. Ik krijg dan zo’n gevoel van: ja, ik vind het lastig, maar dat is niet omdat het lastig is, maar omdat het zo in mijn hoofd zit. Dus mijn krantenbak is weer leeg, voor zolang het duurt.

Schrijver: Yvonne de Bruin, 11 oktober 2007


Geplaatst in de categorie: afscheid

1.3 met 6 stemmen 598Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)