Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ideale ruimte?

Het Ruimtelijk Planbureau heeft een rapport uit: De staat van de ruimte. Eerlijk gezegd wist ik niet dat we een planbureau hadden voor de ruimte. En uit het rapport blijkt ook eigenlijk wel een beetje dat er niet zo veel ruimtelijk gepland wordt.

En dan krijg je gekke dingen: over de inrichting van een winkelplein in het centrum wordt heel lang nagedacht en er wordt enorm veel geld aan besteed, kijk bijvoorbeeld naar het Eendrachtsplein in Rotterdam. Maar buiten de stad kan opeens alles en worden dus ook de meest lelijke dingen neergezet, zoals meubelboulevards en aanverwanten. Neem Alexandrium, puur functioneel en foeilelijk.

Op het platteland doen boeren hetzelfde: ze zetten kassen en varkensflats neer, maar als een particulier een huisje wil neerzetten of als een dorp wil uitbreiden, dan mag dat opeens niet. Terwijl stedelingen die naar het platteland trekken juist wel lekker gaan moestuinen en hobbykippen en -paarden gaan houden. En dat ziet er een stuk beter uit dan die kassen (hiermee jagen ze ongetwijfeld de boeren tegen zich in het harnas).

En dan hebben wij Nederlanders ook nog eens irreëele ideaalbeelden van dat platteland en van de verschillen tussen stad en platteland. Maar het platteland bestaat al bijna niet meer. En wegen zien we als een symbool van vrijheid, maar je kunt nog nauwelijks doorrijden. Van een weids uitzicht is ook al geen sprake meer, bijna overal kijk je aan tegen geluidsschermen en bedrijventerreinen.

Volgens het Ruimtelijk Planbureau moeten we dat ideaal maar eens loslaten en de werkeljkheid onder ogen zien. Ongerepte natuur bestaat niet, dus je hoeft ook niet heel veel geld uit te geven om landschap in de oorspronkelijke staat te brengen. Welke oorspronkelijke staat is dat? Boeren maken het landschap niet mooier, maar juist lelijker. En de scheiding tussen stad en land is grotendeels een illusie.

Ik denk dat er veel dingen in het rapport staan die de meeste mensen al weten, zoals vaak met dit soort rapporten. Maar misschien goed dat het nog eens op een rijtje wordt gezet. Verder lijkt het rapport mij vooral een pleidooi voor meer planning, die aansluit op de al bestaande ontwikkelingen. Voor een planbureau ook niet zo gek, natuurlijk om meer planning te willen. Dus beter nadenken over de randen van de stad en daar misschien ook eens iets bouwen wat om aan te zien is. Dat lijkt me een uitstekend idee.

Schrijver: Yvonne de Bruin, 1 november 2007


Geplaatst in de categorie: landschap

1.3 met 6 stemmen 1.336Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)