Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Knut heeft gesproken!

Knut is één jaar geworden. Een jaar geleden was hij nog een zielig hoopje ijsbeer. Zijn moeder had hem verstoten. Maar gelukkig is de status van een dier in onze samenleving inmiddels fiks opgewaardeerd. Vooral de status van beesten die in de belangstelling staan. Zielige beestjes zijn hot. Knut voer er wel bij. Als publieke lieveling werd het van nature al wollige beestje ook nog eens in de watten gelegd.

Zijn verzorger speelde zelfs slaapliedjes voor hem. Natuurlijk wel slaapliedjes die bij een ijsbeer passen. Niet van die truttige kinderwijsjes zoals “Boer er ligt een kip in het water”. Die had Knut er zonder problemen uitgevist.
Nee, Knut luisterde naar stevigere kost. Naar verluid was het lievelingslied van onze peuter “Devil in Disguise”. Misschien dat hij daarmee zelf al aan wilde geven, dat hij geen watje was. Alsof hij wilde zeggen: “Bekijk me over een jaar nog maar eens. Dan staat op deze plek een beer van een jongen. Eentje met streken.”

En nu is het dan zover. Knut is een jaar geworden. Ter gelegenheid van dit heugelijke feit heb ik een bekende vrouwelijke berenfluisteraar gevraagd of zij eens met Knut wilde gaan fluisteren. Het leverde een onthullend gesprek op.

“Een jaar geleden zat ik niet lekker in mijn vel. Dat moet gezegd worden. Maar ja, als je moeder je verstoot, dan is dat niet leuk. Dan ga je normaal gesproken als ijsbeer gewoon dood op een ijsschots. Maar ik leef hier in Berlijn. En het moet me van het hart: rare jongens die wereldburgers. Ze knuffelen je zowat dood. Man, die verzorger deed echt alles voor me. Speelde zelfs liedjes op zijn gitaar. Slaapverwekkend was dat. En dan ook nog al die mensen die een ijsbeer willen zien. Waarom speciaal mij? Omdat ik geen moeder heb? Dan kunnen ze toch ook gewoon naar een aidsland gaan. Daar zijn ook massa’s kinderen zonder moeder. Laat ze daar mee op de foto gaan. Maar ja, dat levert waarschijnlijk niet zo’n leuk plaatje op. Als ik twee wordt vraag ik een eclipsbrilletje tegen het flitsen.

En weet je wie ik een echte griezel vind. Die directeur. De stinkdieren in kooi 2D ziet hij niet staan, die ruikt hij alleen maar. Maar tegen mij roept hij de hele tijd met rode konen van de opwinding: "Knut, Jungen, du bist Booming Business!” Ik weet niet precies wat dat betekent, want er staan twee vreemde Duitse woorden in, maar aan zijn ogen zie ik dat het iets met geld te maken heeft.

Tot slot heb ik nog een belangrijke mededeling voor alle dieren in de wereld. Verstoot je moeder. Dan heb je als dier de meeste kans om in weelde te overleven.

Trouwens, jij lijkt me wel een lekker ding.”

Dat was gelijk het einde van het gesprek.
En van de berenfluisteraarster.

Schrijver: Happyturf, 9 december 2007


Geplaatst in de categorie: dieren

3.0 met 8 stemmen 555Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)