Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Big Brother

U moet allemaal de groeten hebben van een goede vriend die ik afgelopen maandag onverwacht heb teruggezien. Nee, ik breng hier niet de groeten over van John de Mol, die ooit het tenenkrommende televisieprogramma Big Brother bedacht, maar van Winston Smith. Ja, dat is even schrikken, maar Winston leeft nog steeds, sterker nog, hij is zelf ook behoorlijk geschrokken, maar dan van de wereld in 2008.

Voor de argeloze lezertjes, Winston Smith werd geboren in 1949, zijn moeder is helaas niet bekend, zijn vader daarentegen wel, dat is namelijk de beroemde schrijver George Orwell. Deze goede man is vrij kort daarna overleden, op 21 januari 1950, zodat hij nooit heeft meegemaakt hoe zijn zoon Winston bijna zestig jaar later nog steeds over deze aardkloot rondzwerft. En wat meer is, het gaat goed met Winston, hij houdt niet meer van Big Brother!

Ik moet zeggen dat Winston - hij leeft tegenwoordig onder een andere naam - het prima heeft gedaan in onze samenleving. Na zijn bekering is hij democraat in hart en nieren geworden, zijn vader, George Orwell, zou apetrots op hem zijn geweest en misschien zelfs zijn boek Animal Farm daarvoor hebben herschreven.

Afijn, u wilt natuurlijk weten hoe het verder is gegaan met Winston Smith. Welnu, na zijn studie rechten, werkte hij een tijdje als advocaat en daarna als volksvertegenwoordiger, sterker nog, hij schopte het zelfs tot staatssecretaris. Emmanuel Goldstein zou zich omkeren in zijn graf als hij dit zou hebben geweten, ja hij zou zelfs alle regels over Nieuwspraak hebben herschreven in een nieuwe uitgave van het Groene Boekje.

Maar ja, Goldstein leeft niet meer en dus wil Winston Smith onze wereld nu behoeden voor Big Brother. Dat doet hij met veel elan en daar mogen wij hem wel dankbaar voor zijn. O, ja, Winston heet tegenwoordig Jacob Kohnstamm, geboren in 1949, inderdaad(!). Tegenwoordig waakt Jacob/Winston als een terriër over onze privacy als voorzitter van het College bescherming persoonsgegevens (CBP):

“Onze informatiesamenleving ontwikkelt zich razendsnel tot een glazen samenleving waarin niemand meer onbespied door het leven kan gaan. “OV-chipkaart, rekeningrijden, verwijsindex risicojongeren, het elektronisch kinddossier, het elektronische patiëntdossier, één uniek persoonsnummer voor iedereen, het bewaren van alle communicatiegegevens van alle Europese burgers, volledig dekkend cameratoezicht. Het moet niet veel gekker worden”, aldus Jacob (Winston) Kohnstamm.

George Orwell zou trots op hem zijn geweest!

Schrijver: Watze Elgersma, 1 februari 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.8 met 11 stemmen 488Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)