Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Gevallen vrienden

Herman Finkers staat weer in het theater, met zijn solo 'Na de pauze'. Opmerkelijk hoe iemand zo kan veranderen en tegelijkertijd de oude kan zijn. Geen grote decors, geen assistenten, maar verhalen over hoe hij de periode van zeven jaar tussen deze voorstelling en de vorige heeft beleefd. Een imponerende show met veel humor, waarin hij veel vertelt over de milde leukemie die bij hem werd vastgesteld, en de behandeling daarvan.

Finkers is geen opengescheurd vat vol emoties, maar deelt wel heel wat persoonlijke dingen met de zaal. Toen hij zijn leven weer oppakte, is hij met een aantal vrienden 'radicaal gekapt'. Deze methode wordt ook toegepast bij minder heftige oorzaken. Niet door mij. Vriendschappen die uitdoven of geminimaliseerd worden tot een kerst- en verjaardagskaartenverhouding, glijden daar meestal zonder kabaal naartoe. Je kunt niet iedereen die je ooit kende aan je borst blijven drukken.

Maar er zijn ook mensen die, misschien samen met een stapel oude kleren of de beëindiging van een aantal abonnementen, een geselecteerd aantal vriendschappen bij de boom zetten. De eerste keer dat ik geblokkeerd werd, kreeg ik van mijn voormalige contact ineens geen respons meer op het afspraakrondje voor het jaarlijkse uitje. Geen 'ik kan niet' of 'geen tijd' of andere excuses, maar van het ene op het andere moment nooit meer reageren, zonder een voorafgaande rel of andere oorzaken, voorzover mijn oog reikt.

Het is een methode. Maar eentje die beter geschikt is voor nooit gedraaide cd's, afgedragen schoenen, uitgelezen kranten en andere dingen die het niet voelen als je ze laat vallen.

Schrijver: Axel van der Ende, 6 maart 2008


Geplaatst in de categorie: vriendschap

3.0 met 6 stemmen 669Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Marjolein
Datum:
13 mei 2014
Ooit gevraagd naar de reden van deze radicale stap?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)