Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Spleetogen

Hoe zou het toch zijn met Wim Mateman? Ik geef het onmiddellijk toe: er gaan dagen voorbij in mijn leven dat ik mezelf die vraag niet stel. Het is zeer wel mogelijk dat voor de gemiddelde columnlezer hetzelfde geldt. Sterker nog, tien tegen een dat u geen flauw benul (meer) heeft over wie ik het in hemelsnaam heb.

Over Wim Mateman dus.

Uit de jaren negentig herinner ik mij het volgende signalement: opvallend postuur, opvallende bril en opvallende ogen. Verder nog bijzonderheden? Ik dacht het wel: een opvallende pijp. Hij mocht er graag aan lurken en werd in 1992 zelfs uitgeroepen tot Pijproker van het jaar. Als hij zijn pijp niet aan het stoppen was, zat hij in de Tweede Kamer der Staten-Generaal namens het Christen-Democratisch Appel (CDA), overigens zelden zonder dat er rook uit zijn oren kwam.

Wim Mateman.

Ik moest weer even, heel even aan hem denken toen ik zijn partijgenoot Jan Peter Balkenende op televisie zag bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in China. Want wat zei Mateman ooit ook alweer op een spreekbeurt in Staphorst? Ik kon die avond niet, maar naar verluidt betitelde hij de Chinese leiders daar als 'een paar bejaarde spleetogen', waarmee een fikse diplomatieke rel was geboren.

Terug naar de vraag hoe het toch zou zijn met Wim Mateman. Hij is inmiddels bijna zelf bejaard, maar weert zich nog kranig. De 'onbesuisde kaaskop met de koeienogen' mag zich wethouder Financiën en Economische Zaken in Rijswijk noemen. Ik geef er geen pijp tabak voor, meneer de voorzitter.

Schrijver: Quirijn Metz, 12 augustus 2008


Geplaatst in de categorie: overig

2.4 met 11 stemmen 662Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)