Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vakwerk

Ik trek het niet meer. Koop je iets voor vijf euro en betaal je met een tientje, zegt die man in die winkel terwijl hij het wisselgeld teruggeeft: "Met z'n vijven." Hele dag naar de knoppen. Ook opgetekend uit de mond van deze misselijkmakende middenstander: "Alsjeblieft, twee dollar." Woehahahahahahahaha! Een andere favoriet uit zijn gevarieerde repertoire luidt: "Een hand vol dukaten."

Walgelijk die woordenworst van die winkeliers. Laat me met rust, doe normaal, ga toch gauw! Wat zit er toch achter die bespottelijke aanstellerij? Ik heb het heus wel in de gaten: jullie willen het 'leuk' houden voor jezelf. En zogenaamd ook voor de klanten. Nou, vergeet het maar: die klanten zitten heus niet te wachten op die lolligdoenerij, mogen wij even afrekenen? Ook met dat misverstand graag. Voor te lachen gaan we wel naar Tineke Schouten.

Zojuist moest ik weer. Naar die winkel, bedoel ik. Urenlang geaarzeld en serieus overwogen om naar de concurrent aan het andere eind van de stad te gaan. Totdat mij een trucje te binnen schoot: eenvoudig en effectief. Hoopte ik. Ik dacht: als ik nou een keer met gepast geld betaal, dan heeft hij daar vast niet van terug.

Vol vertrouwen liep ik zijn zaak binnen. Mijn portemonnee puilde uit van de munten, dus dat zou helemaal goedkomen. Het werd 4,80 euro voor mij. Ik gaf hem twee munten van twee euro en vier dukaten van twintig eurocent, dus daar had ik hem mooi te pakken. Dacht ik. Want zoals altijd had hij zijn woordje weer klaar, en dus klonk het: "Ik vind het een stukje vakwerk."

Schrijver: Quirijn Metz, 19 augustus 2008


Geplaatst in de categorie: overig

3.3 met 10 stemmen 576Er zijn 10 reacties op deze inzending:

Naam:
Harry
Datum:
26 augustus 2008
Email:
hvandoorenzonnet.nl
Dames, heren ook
De ergernis over de woordkeuze van de middenstander is nooit krachtiger en onweerstaanbaarder verwoord dan door Cor van der Laak ('en wel hierom') op de Simpelpee 'Op hun pik getrapt'(1980).
In de eerste ronde ('men ruikt aan de stelling') van het forum (ergens rond minuut 5.30) maakt Cor zich boos over de hardoptellende beambte van het postkantoor ('en dat is vijf') om vervolgens de sigarenboer te hekelen die zijn zojuist gekochte doos Tarantella's altijd voorziet van de mededeling: 'zo, meneer Van der Laak kan weer roken.'
Opwinding over het taalgebruik van de middenstander is sindsdien aanstellerig en overbodig.
Naam:
Outsider
Datum:
22 augustus 2008
Liever een winkelier met flauwe grappen dan een klant die daar van walgt en misselijk wordt.
Naam:
Ruurd van der Weij
Datum:
20 augustus 2008
Email:
r.a.van.der.weijrug.nl
Lees, lees! De heren Van Keeren en Elgersma eensgezind op oorlogspad tegen mij. En wel op zo'n originele en humoristische wijze, dat ik mij niet kan voorstellen dat dhr. Metz bij het lezen daarvan niet in een geweldige lachbui schiet. Ikzelf kwam niet meer bij!
Naam:
Frank
Datum:
20 augustus 2008
Gek genoeg kan ik mij op de één of andere manier niet aan de indruk onttrekken dat dhr. Van der Weij zelf een zuurpruim is.
Naam:
Watze Elgersma
Datum:
19 augustus 2008
Email:
w.elgersmahetnet.nl
Variant: 'Hoe maakt u het?'
'Dat vertel ik niet, want dan gaat u het namaken'.
En let maar niet op Ruurd, want die is al helemaal verzuurd!!!
Ja, ik kan rijmen en dichten zonder mijn hemd op te lichten.
Naam:
De vrolijke conducteur
Datum:
19 augustus 2008
Persoonlijk vind ik mijn opmerking op "Wanneer gaat de laatste trein naar Assen, conducteur?" wel erg leuk:
"Dat maakt u hoogstwaarschijnlijk niet meer mee, mevrouw!"
Zegt het stuk chagrijn: "Als het aan mij lag, maakt u die reis vanavond al mee!"
Waar is de humor gebleven, zo vraag ik u, meneer Sonneberg.
Naam:
Ruurd van der Weij
Datum:
19 augustus 2008
Email:
r.a.van.der.weijrug.nl
Wat is er mis mee dat een neringdoende iets meer leven in de brouwerij probeert te brengen?
Ik ga ervan uit, meneer Metz, dat u het niet serieus meent dat er om Tineke Schouten gelachen kan worden, want anders kan ik uw afkeer van de simpele, maar dan zonder de tenenkrommende vulgaire overdrijving van genoemde ‘cabaretière’, humor van de winkelier volstrekt niet bevatten. Moet het dan altijd alleen maar een variant op ‘een onsje meer zijn’?
Kortom, de winkelier doet zijn best de moed erin te houden ondanks de sombere tijden en de klanten met een kwinkslag te vermaken en u, u bent een raszuivere zuurpruim, meneer Metz.
Naam:
trawant
Datum:
19 augustus 2008
Bij het betreden van de winkel:
ik : 'Hallo'
hij: 'Aloha..!
Oempf....
Naam:
geert kruideren
Datum:
19 augustus 2008
Toerist: "Bent u hier bekend?"
Taxichauffeur: "Ja hoor, iedereen kent me hier."
Naam:
Alina
Datum:
19 augustus 2008
Email:
alinanubehotmail.com
Buitencategorie II: chauffeurs.
'Gaat deze bus langs het Statenplein?'
of
'Gisteren nog wel.'
Aaaaaarggggghhhh!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)