Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Cijfers nee, plaatjes ja

Het overkomt me vaak: ik kom iemand tegen en ik weet dat ik die persoon ken. Ik herken zijn of haar gezicht. Maar wie is het ook al weer en waar ken ik die persoon ook al weer van? Vanaf nu kan ik wetenschappelijk onderbouwen hoe het komt dat ik wel het gezicht heb onthouden, maar niet de naam.

Ons werkgeheugen heeft een capaciteit van ongeveer 7. Zonder geheugensteunjes kun je maximaal 7 willekeurige dingen onthouden, zoals getallen of boodschappen. Als je erg je best doet kom je tot 9 of 10. Maar dan moet je dat heel bewust gaan doen.

Telefoonnummers lukt dus nog net, vooral omdat je het begin vaak al weet. Dat alle mobiele telefoonnummers met 06 beginnen weet iedereen en het netnummer van Rotterdam of van je eigen woonplaats weet je ook al, dus dan hoef je nog maar 7 of 8 getallen te onthouden (niet dat iemand nog telefoonnummers hoeft te onthouden tegenwoordig, maar het gaat om het idee).

Wat blijkt nu? Plaatjes onthouden kunnen we veel en veel beter. Neurowetenschapper Timothy Brady liet mensen 3.000 afbeeldingen zien in 3 uur tijd. Elke afbeelding was maar 3 seconden zichtbaar. Daarna liet hij steeds twee foto's zien die een beetje van elkaar verschillen met de vraag welke van de twee ze al gezien hadden. De proefpersonen hadden minimaal 87 procent hiervan goed. Dat zijn ruim 2.600 plaatjes.

Dat is iets meer dan 9 of 10. Oké, er waren maar veertien proefpersonen en degene die het het beste deed kreeg daar geld voor. Maar toch, het verschil is zo groot dat het wel duidelijk lijkt dat we veel meer kunnen onthouden als we er een plaatje bij hebben.

Bekende geheugentechnieken maken hier trouwens ook gebruik van. Je kunt dan bijvoorbeeld heel veel onthouden door in gedachten een huis door te lopen en aan getallen of aan herinneringen voorwerpen te koppelen. Dus dat klopt wel met elkaar.

En hoef ik me de volgende keer ook niet schuldig te voelen als ik wel iemands gezicht herken, maar de naam vergeten ben.

Schrijver: Yvonne de Bruin, 18 september 2008


Geplaatst in de categorie: psychologie

2.3 met 10 stemmen 1.593Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
passant
Datum:
18 september 2008
Dat van telefoonnummers onthouden klopt niet. Ik ken een persoon die er 50 tot 60 uit het hoofd kent, een agenda hoeft hij niet. Er zijn mensen die veel beter met cijfers dan met plaatjes kunnen omgaan, die mensen zal Timothy Brady niet kennen; het zijn zijn proefkonijnen niet.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)