Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Reag(Ruurd)er

Mijn onvolprezen lijfblad ‘TROUW’ publiceerde afgelopen maandag een zeer lezenswaardig artikel over het niveau van de reacties op de diverse internetfora. ‘Alleen Nederland heeft geenstijl.nl’ zo luidt de kop, met vervolgens als intro: Nederlanders laten zich op nieuwssites veel grover en botter uit dan andere Europeanen. Van enige etiquette lijkt eigenlijk geen sprake: "Als we schelden niet zouden toestaan, kunnen we bijna alle reacties op onze site wel weggooien."

Tot dusver is ons aller www.nederlands.nl gelukkig aan deze verruwing ontsnapt, want de reacties onder de columns op deze site zijn doorgaans humoristisch, meelevend, mild kritisch of juist instemmend, maar altijd beschaafd van toon. Dat je ook zonder het gebruik van grove taal of scheldwoorden, buitengewoon onbeschoft kunt zijn en een uitermate zielig gebrek aan inlevingsvermogen kunt tonen, bewijst ene Ruurd van der Weij in zijn reactie op mijn column van vrijdag 3 oktober jl.

Niet gehinderd door enige kennis van zaken, meet deze ‘psycholoog van de koude grond’ zich een oordeel aan over de jonge schrijfster, waarover ik in mijn column - zeer terecht - de loftrompet steek. Hij veronderstelt, van kilometersverre afstand, biografische elementen in het door mij beschreven dagboekwerkstuk van mijn talentvolle achternichtje: “Als dit meisje mijn dochter was, dan zou ik mij zeker zorgen maken”.

Negatieve aandacht is ook aandacht en dus heb ik nog wel een tijdje geaarzeld over het schrijven van deze column, want reageren op deze in- en intrieste figuur zou hem misschien kunnen sterken in de gedachte dat zijn mening er toe doet. Maar niet reageren zou een belediging zijn voor de jonge schrijfster, die dit soort kwetsende teksten zomaar over zich heen moet laten gaan. En dan, hoera, dan is er opeens die reactie van Tessa.

Want deze Tessa geeft uiterst beschaafd en erg effectief, deze ‘Beste meneer van der Weij’ een geweldige en zeer terechte draai om zijn oren, sterker nog, zij vloert deze onbeschofte vlegel met een dubbel uitgevoerde linkse directe. Lees vooral haar reactie onder mijn column van 3 oktober jl er nog maar eens op na. Tessa, bedankt! Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Maar ja, De Wereld Draait Door en de kredietcrisis ook.

Enfin, ik heb besloten om deze column toch te plaatsen, want de geweldige reactie van Tessa zou, zonder deze aansporing, wellicht niet meer– tenslotte een week geleden – door u gelezen worden. Dat moet u nu toch nog maar even doen! En die reag(Ruurd)er… als hij een dochter heeft, dan moet hij onmiddellijk uit de ouderlijke macht worden ontzet!

Schrijver: Watze Elgersma, 10 oktober 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.7 met 28 stemmen 626Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Ruurd van der Weij Fortin
Datum:
11 juli 2022
Helemaal mee eens Kruideren, gewoon negeren. De moeite van jou en mij absoluut niet waard.
Naam:
Ruurd van der Weij
Datum:
13 oktober 2008
Email:
r.a.van.der.weijrug.nl
Nadenken. Is dat niet wat ik deed, wxndy. Fred heeft ook nagedacht: en hij is meer bewust van wat dat inhoudt dan jij!
Naam:
Ruurd van der Weij
Datum:
12 oktober 2008
Email:
r.a.van.der.weijrug.nl
Nou, nou, wat een taal.
In normale gevallen zou ik nu schrijven: “Het spijt me dat zo’n misverstand heeft kunnen ontstaan.”
Maar de ongenuanceerde uitval van de heer Elgersma noopt mij tot een andere aanpak en uitleg.
Ik heb gelezen: 14 jarig meisje; lang en dun (...); ondanks wat lichamelijke ongemakken(...); en dan de vermelding van een zeer lezenswaardig epistel over de dood van een 15-jarige anorexia-patiënte van de hand van datzelfde meisje.
Als het niet de bedoeling was dat ik hier een verband tussen deze fragmenten richting eetstoornis had mogen lezen, dan is dat mijns inziens te wijten aan de schrijfkunst van de columnist.
Als het nichtje van de heer Elgersma mijn oprecht bezorgde commentaar als kwetsend heeft ervaren dan zijn excuses vanuit zijn kant nodig: hij heeft mij als lezer op het verkeerde been gezet.
Als hij vervolgens die onkunde (om iets anders duidelijk te maken dan wat er staat) enkel aan de lezer wijt, dan vind ik dat beneden elk peil. Wanneer hij diezelfde lezer (mij dus) daarna ook nog eens een aantal onaangename eigenschappen zonder verdere toelichting toedicht, dan komt hij heel dicht bij de door zijn favoriete lijfblad gesignaleerde verruwing. “Onbeschofte vlegel” kan ik lezen, waarmee ik bevestigd zie dat sommige mensen niet vies zijn van het bezigen van scheldwoorden (daarover hadden wij al eerder een aanvaring) en daarmee nederlands.nl van zijn onschuld beroven.
De heer Elgersma heeft naar eigen schrijven lang nagedacht of hij deze column zou schrijven.
Had hij dat maar langer gedaan, en dat geldt ook voor de gewraakte column. Veel tijd zou hij hebben bespaard.
De (rade)loze kreet dat ik uit de ouderlijke macht zou moeten worden ontzegd wanneer ik een dochter had, slaat helemaal nergens op en is volkomen gratuit.
Overigens, al mijn 4 kinderen, waaronder 1 prachtige dochter, zijn het huis al uit. Die hoef ik dus niks meer te vertellen.
Wel dat er mensen zijn zoals Geert Kruideren, die alleen hen welgevallige meningen willen toestaan. Nee, meneer Kruideren, u kent mij helemaal niet! En ik wil u ook niet kennen.
Maar ik heb een tip voor u: lees niks meer waar mijn naam onder staat. Zoals ik ook vanaf nu uw bijdragen volstrekt zal negeren. Misschien dat Fred het nog de moeite waard vindt om u af en toe tegengas te geven. Pas daarna zal ik uw schrijfsel lezen.
Maar blijf schrijven meneer Kruideren!
Naam:
wxndy
Datum:
12 oktober 2008
Email:
pacvandijkhome.nl
Fred, dat is niet het begin van censuur maar van nádenken. Nadenken zoals Tessa dat deed...
Naam:
Fred
Datum:
11 oktober 2008
Een hele column wijden aan een reactie is op z'n minst opmerkelijk te noemen. En Geert, splijtzwammetje van me, wat jij voorstelt is het begin van censuur.
Naam:
geert kruideren
Datum:
10 oktober 2008
Watze, we kennen die Ruurd toch al langer!
Gewoon doodzwijgen. Misschien kan de redactie daarbij een handje helpen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)