Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Flexibel krediet

Een paar weken geleden vroeg ik mij af of iemand nog wel eens iets van ene Rijkman Groenink had gehoord, want aan de tafel van Pauw en Witteman hadden was hij nog niet gezien. En zie daar, als een duveltje-uit-een-doosje duikt deze scharrelaar in grootkapitaal op, niet in persoon, maar wel als potentiële bestuurder van de staatsbank ABN Amro, van de financiële redder des vaderlands, ‘Stropdas´ Bos. Diverse nieuwsmedia meldden op 29 oktober 2008 het volgende.

“Rijkman Groenink zou graag weer aan de slag gaan bij ABN Amro, dat inmiddels in handen is van de Nederlandse staat. De oud-bestuursvoorzitter van ABN Amro denkt dat hij van grote waarde kan zijn voor de bank. Groenink (59) heeft dit gezegd tegen het Amerikaanse persbureau Bloomberg. 'Er is niemand anders in Nederland met zoveel ervaring in het bankwezen en specifieke kennis van ABN Amro als ik', aldus Groenink. Hij zei niet te zijn benaderd voor een functie bij de bank en hij zal er ook niet naar solliciteren.”

Professor Arnoud Boot, te gast bij Pauw en Witteman, sprak niet alleen heel verstandig over de noodzaak om zeer bekwame mensen bij staatsbanken te stallen, maar ook dat Rijkman Groenink zeer onwelkom zou zijn bij de ABN Amro. Dat nu leek mij het understatement van de eeuw! Helemaal toen ons aller Femke betoogde dat het salaris voor dit soort zeer bekwame mensen toch wel beperkt zou moeten blijven tot een paar ton per jaar.

Het is duidelijk, voormalig Golden Boy Rijkman Groenink, heeft echt geen krediet meer in ons land, zelfs geen flexibel krediet. Voor minder dan een miljoen komt deze zakkenvuller echt zijn bed niet uit, hoewel… hoeveel zouden de opties en de aandelen die hij bij zijn vertrek mee kreeg, nu nog waard zijn. Zouden ze hem in Fortis-aandelen hebben betaald? Dat zou dan mooi zijn, eigen schuld, dikke bult.

Over flexibel krediet gesproken, mijn dierbare echtgenote heeft ooit gewerkt bij de ABN Amro. Nee, niet op de afdeling risicovolle investeringen, maar bij personeelszaken. Zij heeft wel een rekening bij Dé Bank, dat was verplicht om je salaris te kunnen ontvangen. Net zoals je ook min of meer automatisch een Flexibel Krediet had, voor goede en slechte tijden.

Het zijn nu kennelijk slechte tijden, want Dé Bank wilde onlangs weten of wij nog door wilden gaan met ons Flexibel Krediet: “Volgens onze gegevens hebt u al meer dan twee jaar geen gebruik gemaakt van uw krediet”. De antwoordcoupon ligt bij het oudpapier, want wij hebben geen behoefte aan krediet, maar zijn nog erg flexibel.

Schrijver: Watze Elgersma, 31 oktober 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 11 stemmen 243Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Henk Broers
Datum:
2 november 2008
Email:
henkbroershethuishebro.nl
Och je kunt daar verschillend over denken. Dat de rijke man Rijkman veel van ABN AMRO weet, kun je hem niet ontzeggen. Of het commercieel verstandig deze man aan het roer te zetten van de eens mooiste bank van Nederland is een heel ander verhaal. Toen uw echtgenote bij die bank werkte, was Rijkman nog niet zo een rijke man. Haar collega, ene Henk B. ook niet, maar die kijkt wel met lede ogen naar zijn mooiste werkgever, waar hij 34 jaar mocht werken. Zonder rijk te worden!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)