Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Een nieuwe computer een feest?

Als sinds de komst van de eerste computer zit ik vooraan. Ik hou wel van technische nieuwigheden dus de eerste computer was een feest.
Kolossaal als hij was en brommend als een oude zieke beer vlogen de eerste bits en bytes door onze kamer. De herrie van de ventilator oversteeg de klassieke muziek, de geluiden uit de tuin en het vallen van de post door de brievenbus - maar we traden toe tot een nieuwe wereld. Alles heeft zijn prijs.

Met de introductie van een veel stillere en snellere, geavanceerdere machine werd het werken erop nog prettiger en ging definitief de typemachine eruit. Het gebrom was nog van alle dag, maar ook hier had het comfort van snelheid voorrang op het oude.

Het virtuele tijdperk brak aan. De vernieuwingen gingen nu zo snel dat er toch weer een vervolgapparaat moest komen, en ook al was hij nog lang niet versleten - de vorige was pas twee jaar oud - we moesten mee in de stroom die ontwikkeling heet. Het gebrom was gestopt. En er waren meer dingen veranderd. Tekstprogramma's opende oude bestanden niet, weer andere mappen werden niet geopend omdat een programma 'zoek' was. Maar ik had nog niks door. De nieuwigheid en de verbluffende techniek bezorgden me nog steeds rooie oortjes.

Tot gisteren. Ik heb de nieuwste van de nieuwste computer, snel, groot in opslag maar niet in uiterlijk, stil en decent. Maar de prijs die ik nu moet betalen voor de vernieuwing vind ik hoog worden. Ik moet al mijn documenten omzetten in een andere extensie, al mijn video's opnieuw laden omdat hij het oude weigert over te nemen, en het ergste van alles is dat ik de layout, de codering en de vormgeving mij opnieuw eigen moet maken.

Toch een stap te groot genomen vrees ik. Het kan ook de leeftijd zijn. Maar niet eerder met de aankoop van een nieuwe computer heb ik zo'n last gehad van afscheid nemen. Ik doe hem dan ook niet weg. Hij staat vlak bij me, en als de nieuwigheid me even teveel wordt, kijk ik met een schuine blik naar mijn ouwe trouwe computer waarin ik alles blindelings vind.

Misschien een lievelingsneef maar een groter cadeautje met Sinterklaas cadeau doen? Ik geef mijn nieuwe nog een week, dan moet het onder de knie zijn.

Schrijver: Pauline van Munster, 1 december 2009


Geplaatst in de categorie: tijd

4.2 met 5 stemmen 410Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)