Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Algemeen belang

Als een politieke partij namens het volk spreekt, wist ik al, moet je erg opletten. Meestal definiëren ze zelf wat het volk wil. Of meestal. Eigenlijk altijd. Vooral partijen die ontdekken dat het volk een revolutie wil zijn gevaarlijk. Meestal gaan na een tijdje heel veel mensen van dat volk dood.

Maar gisteren las ik het woord ‘algemeen belang’ eens een keer anders. Politici komen vaak op voor het algemeen belang. Vaak hebben ze een onderzoeksrapport van een duur bureau ingehuurd, een bedrijf dat mannetjes in driedelige kostuums alles wil laten uitleggen wat jij maar wil. Maar dit soort onderzoeksbureaus die vaak hebben uitgerekend dat scholen, ziekenhuizen, posterijen, openbaar vervoerbedrijven geprivatiseerd moeten worden, hebben aan het begin van hun berekeningen altijd politieke keuzes gemaakt. Ze vonden bijvoorbeeld een goed lopende economie een algemeen belang. Maar iemand anders zou ruimte voor bomen bijvoorbeeld, ook heel legitiem, algemeen belang kunnen noemen. Een PvdA-er uit Hoogeveen vindt het in het algemeen belang dat we JSF’s kopen, want dan kan Stork ze maken, maar een partijgenoot uit Leeuwarden is daar juist tegen, want die dingen maken zo ontzettend veel herrie. Wat is nu algemeen belang?

Dat hangt af van de onderzoeksvraag. Het hangt af van welke belangen in de vraag gestopt worden. Nee. Als u een politicus over algemeen belang hoort spreken, hoeft u niet zo bang te zijn als voor politici die namens het volk spreken, maar wees wel uw hoede. Over wiens algemeen belang heeft men het?

Schrijver: Jan R. Lunsing, 18 maart 2010


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.5 met 4 stemmen 235Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)