Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Domme meisjes

Snel leg ik de krant naast me op de bank en ren naar het toilet.
Ik ruk de bril omhoog, maak het bekende geluid van overgave en gooi in twee schokkende bewegingen van mijn middenrif een halve liter bruin vocht in de pot. Bibberend blijf ik nog even hangen. Even daarvoor las ik in mijn favoriete krant het artikel met de kop ‘Benno L. koos slachtoffers heel bewust’, waarop ik een niet te houden golf van misselijkheid voelde opkomen.

Ik denk niet dat Benno L. verantwoordelijk is voor mijn onverwachte kotspartij.
De zin: ‘Op een filmpje, door L. zelf gemaakt, is te zien dat hij het bikinibroekje van het meisje naar beneden trekt en met zijn slappe penis tegen haar schaamstreek aandrukt’, gaf me wellicht het laatste zetje.

Ik ben deze ochtend weer eens om zes uur opgestaan, geheel tegen de behoeften van mijn lijf in.
Opgewekt babbel ik tegen mijn kleine mannetje alsof ik uitgeslapen en jubelend deze frisse dag ga beleven. Beneden gekomen voel ik al dat ik deze levenslust niet lang vol ga houden en schenk voor mezelf een grote mok koffie in. Want ontbijt, hier heb ik nog geen zin in. Al snel doet de cafeïne zijn werk en ik schenk hem nog maar es vol tot het randje. Ik lees de krant dus min of meer op mijn nuchtere maag en dat moet ik ook niet doen.

‘Waarom lees ik dit artikel’ vraag ik me af nadat ik me weer op de bank geïnstalleerd heb en voorzichtig een hapje van mijn cracker neem. En waarom drink ik binnen een kwartier twee grote mokken koffie op mijn nuchtere maag, dat denk ik ook. ‘Houd het voortaan bij de prikkelende column van Elma Drayer, lees het inspirerende klein verslag van Boevink en laat het hier voorlopig even bij’ spreek ik mezelf in gedachten toe. Na het ontbijt is het vroeg genoeg om te lezen over weerzinwekkende gebeurtenissen'.

Benno L, had sinds midden jaren negentig een eigen succesvolle zwemschool. Iemand die een plan heeft en het ook nog uitvoert, kan op mijn waardering rekenen. Ik heb hier zelfs bewondering voor. Hij specialiseerde zich in het lesgeven aan kinderen met een beperking. Fantastisch initiatief. Wat zullen veel ouders blij zijn geweest met zijn zwemschool.
Zou de lust voor jonge domme meisjes hem zoveel adrenaline hebben gegeven dat hij daarom zo actief aan de bak ging… Of is het andersom?
Ik denk uiteindelijk het eerste.
Hij heeft 216 foto’s en 15 video’s alleen al van een meisje gemaakt, las ik. Wat een obsessie. Dat de man nog tijd had voor zijn gezin.
Benno L. geeft toe, mompelend, dat hij zich richtte op meisjes met een IQ niet hoger dan 70 omdat ‘zij de dingen minder snel zouden merken’’.

Op mijn werk wordt ons keukenblokje schoongemaakt door een verstandelijk gehandicapte jonge vrouw. Zij doet deze taak met toewijding en bovendien perfect. Zelden zo’n schone keuken gezien. Het is een gevoelige vrouw. Als zij bezig is kan ik niet zomaar een kop koffie inschenken want dan kom ik op haar terrein.
Dan wordt ze boos en zegt me dat ik moet wachten en dat zij koffie zal zetten. Zij ervaart veel heel intens. Ze reageert blij met een ontwapenende vrolijkheid, maar ze spreekt je ook bars toe.
Ze vertelt me af en toe over haar belevenissen. Ze houdt van carnaval en van voetbal maar niet van onverwachte harde geluiden, heel menselijk. Toen er ballonnen rondzwierven in de kantine vanwege de verjaardag van een collega schreeuwde ze hard en angstig: ‘niet kapot maken hoor, niet kapot maken hoor, ik ben bang voor knallen’. Laatst liep ik de trap op, toen draaide ze zich om van het aanrechtblad en zei: ‘Je moet naar de kapper, je haar zit stom’. Ze trok er een vies gezicht bij.

Myrthe laat haar emoties zien en is heel direct. Een verademing en ook een zegen voor beroepsgedeformeerde hulpverleners. Dat zal ons leren.
Benno L. heeft dus een verkeerde inschatting gemaakt. Terwijl hij toch jarenlang ervaring had met de doelgroep. In 2008 overleed zijn kleinzoon, in zijn bijzijn. Dit is natuurlijk vreselijk verdrietig. Om wanhopig van te worden.
Hij zou depressief zijn. Wat ik weet van depressie is dat dit onder andere je lust als een kaarsje laat uitbranden. Of lijdt hij aan een ander soort?

Ik moet denken aan zijn familie. Het zal je vader of opa maar zijn.

Schrijver: Mohair
Inzender: Monique Louis, 1 juni 2010


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.0 met 1 stemmen 2.571Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)