Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Eva’s coup

Toen ik twee jaar geleden besloot m’n baan op te zeggen om me volledig aan schrijven te wijden, ging de hemel voor me open. Niet dat het schrijversbestaan rozengeur en maneschijn is. Maar het is wel mooi om ’s zomers lekker buiten te kunnen zijn. Om inspiratie op te doen. Of om lekker even te niksen, want dat kan ook heel inspirerend zijn. Maar een van de leukste kanten van het schrijverschap is naar de vogels in je tuin koekeloeren.

Hoewel…het is niet een en al romantisch geluk there outside. Mijn merels hadden het dit voorjaar niet makkelijk. Vorig jaar is er tussen twee vrouwtjesmerels keihard gevochten om mijn tuin. Het ervaren succesrijke vrouwtje – ik noemde haar Julia - had inmiddels leren dealen met eksters en katten. Zij voedde twee tot drie legsels op tot vliegvlugge mereltjes. Maar zij dolf het onderspit tegen een jonger exemplaar. Dus nu vliegt er een andere, jonge vrouw aan de zijde van mijn merelman die ik Zwijger noem.

Het paar in nieuwe samenstelling moet bloeden voor het overspel. Hun eerste broedsel werd ontdekt door een ekster. De eitjes waren al uit en de nog veerloze mereltjes werden in een onbewaakt ogenblik door meneer en mevrouw ekster opgepeuzeld. Ook het tweede nest ging - door onbekende oorzaak - verloren.

Wat ik zo in merels bewonder is dat ze na zo’n ramp niet zijn aangeslagen. Nog diezelfde dag worden de veren geschud. Het leed wordt weggespoeld in het heldere water van het vogelbad.

De nieuwe merelvrouw – ik noem haar Eva – heeft nu een kloek besluit genomen. Ze bouwt haar derde nest vlakbij het raam waar ik altijd door naar buiten tuur. Alsof ze weet: die tweebeen achter het glas die mag me wel, als er een ekster aankomt jaagt hij ‘m wel weg.

Dat nu schept verantwoordelijkheid. Ik kan geen minuut m’n post verlaten. Eten of naar het toilet gaan – no way. Boven een stukkie schrijven – forget it. Daarom schrijf ik deze column maar vanachter het raam, met een spiedend oog op het derde nest in aanbouw.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 25 juni 2010


Geplaatst in de categorie: natuur

4.3 met 13 stemmen 418Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Wee
Datum:
25 juni 2010
Eva rekent op je, blijven spieden dus :)
Mooie column!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)