Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Montignaccen, montignacte, gemontignact

Er zijn niet veel mensen die kunnen zeggen dat hun familienaam een werkwoord geworden is. Michel Montignac wel. Tot vorige week toch, want hij is komen te gaan.

Montignaccen is sinds de jaren ‘90 synoniem geworden voor het volgen van een afslankdieet waarbij vetten en koolhydraten niet mogen gecombineerd worden tijdens dezelfde maaltijd. Geen ingewikkelde theorieën over calorieën. Gewoon geen aardappelen combineren met spek. En elke dag een goed glas Franse rode wijn. Chauvinist. Zestien miljoen boeken heeft hij erdoor verkocht. ‘Ik ben slank, want ik eet’, dat moet wel verkopen. Om nog te zwijgen over de Montignac-pasta en de Montignac-tomatensaus. De dieetgoeroe is nu zelf bezweken onder zijn verzadigde vetten en alcoholgebruik. ‘Ik ben dood, want ik was op dieet’. Een slepende ziekte heet dat dan, maar niemand kan zeggen welke, alleen dat hij ondertussen al begraven is. Het vermageren kan nu écht beginnen.

Ze zouden beter al die diëten afschaffen. Mensen die wat dikker zijn, eten graag, dus waarom zou je hen dat genot afnemen? Om gemakkelijker door de deur te kunnen? Dat ze dan de deuren wat breder maken. Eten maakt een mens gelukkig, dus wie zwaarlijvig is, is het toonbeeld van geluk. Maar niemand kan het geluk van een ander verdragen, daarom staan er zoveel magere modellen in de boekjes. Om de mensen complexen en diëten aan te praten. Eerst 15 kilo afvallen, daarna 19 erbij en dan depressief. Doel bereikt: van gelukkig naar depressief in 2 stappen.

Er moeten er van alle soorten zijn, zo simpel is het. Dikke en dunne. En wie dik niet graag ziet, moet maar de andere kant opkijken. Wie dik is en zichzelf niet graag ziet, díe moet diëten, of zichzelf graag leren zien. Want big is beautiful. En skinny is ugly. Ik citeer er maar op los.

Je bent er vet mee, met al dat diëten. Bij de Weight Watchers is het ook al zo’n miserie. En maar doordrammen over punten hier en punten daar. Een goeie steak met frieten is 12 punten. Whaaaaaaaaa. Dan mogen we drie dagen niet meer eten. Whaaaaaaaa. En we eten zo graag. Schrijf u dan niet in bij die sekte, Andrea, en eet een chocolademousse, kom, 7 punten, en een irish coffee, 3 punten. Da’s samen 10. En niemand die het weet, want we bepalen zelf ons dieet.

Schrijver: Johan De Smet, 29 augustus 2010


Geplaatst in de categorie: voedsel

4.9 met 44 stemmen 732Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)