Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Verzet

Martin Bosma is de ideoloog van de PVV en is, althans dat zegt hij, geen NSB-er of fascist. Dat kan zo zijn, maar het valt mij wel op dat hij in column in de NRC van 26 januari merkwaardigerwijs Doekle Terpstra en mevrouw Ter Horst rekent tot een verzetsbeweging.

Een verzetsbeweging? Tegen wie? Als ik het artikel goed begrijp is het een verzetsbeweging tegen de PVV. Nu wil ik niet flauw zijn, maar over het algemeen zijn verzetsbewegingen actief tegen dictaturen die democratische oppositie buiten spel zetten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren gereformeerden, communisten, socialisten en tal van vrij denkende burgers aangesloten bij de verzetsbeweging tegen de Duitse bezetter en tegen de Nederlanders die heulden met de vijand, die meewerkten aan de deportatie van de joden en het leegroven van Nederland voor de Duitse oorlogsmachine.

Zitten, zo vraag ik mij dan af, Terpstra en Ter Horst bij een dergelijke verzetsbeweging? Ik dacht het niet. Volgens mij zijn het gewoon zeer fatsoenlijke bestuurders die samen met de mensen die in Nederland wonen willen werken aan het Nederland van de toekomst.

En niemand buitensluiten.

Dat is geen verzet. Maar misschien wil de PVV dat het verzet wordt en dat er een dictatuur in Nederland komt, die mensen buitensluit. Tja, en in dat geval is deelname aan een verzetsbeweging weer de erenaam die het hoort te zijn.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 27 januari 2011


Geplaatst in de categorie: politiek

2.7 met 3 stemmen 187Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)