Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Yuppenterreur

Al in mijn early fourties begon de HRM unit mij te wijzen op de naderende ouderdom. ‘Onderschat het niet hoor, het valt niet mee.’ De jongens en meisjes van de unit stortten hun pas geleerde knowhow uit over mijn hoofd. Op dat hoofd by the way groeide nog geen enkele grijze haar. Mij werd echter te verstaan gegeven dat ik het wat rustiger aan moest doen. En dat ik als coach van jongere werknemers enorme meerwaarde kon hebben.

Natuurlijk trapte ik er niet in. Van een oudere collega had ik al afgekeken hoe dat afloopt. Met een junior ging hij op pad naar klanten. Binnen de kortste keren had het jonkie zijn accounts ingepikt. Mijn collega voelde zich overbodig en vluchtte in de prepensioenregeling die HRM hem voorhield. Junior blij (hij werd medior), werkgever tevreden (een medior is goedkoper dan een senior), collega in de put.

Waar het bij de indianen gewoonte was om oudere stamgenoten te eren, is het hier nationale sport om iedereen boven de vijfenveertig af te zeiken. Afgedaan, niet passend in de young and hip culture, niet flexible. Dus oprotten ouwe. Ga toch bingoënd pensionado spelen, maar nu mot je opzouten want je zit op mijn job.

Gelukkig ben ik te jong om ingedeeld te worden bij de babyboomers. Wat die mensen aan ellende over zich heen krijgen... Ze krijgen de schuld van de huizencrisis, de werkloosheid, de pensioenproblemen, worden voor luilak uitgemaakt en ze zouden op hun spaarcenten zitten. Mijn babyboomer vriend heeft recent de slag tegen de oprukkende jongeren gestaakt. Bij de zoveelste reorganisatie ging hij na pressie van het management akkoord met een ontslagvoorstel. Een twintiger en een dertiger hebben nu mijn vriends baan opgedeeld. Ieder is goed voor een maandsalaris van 4000 euro. Maar ja, ze willen ook vaak naar de night club en een bmw cabrio rijden. Een automerk waar mijn vriend alleen maar van kan dromen.

De vriend is weggevlucht naar de Ardennen. Hij kon daar van zijn laatste spaarcenten een tweedehands caravan bekostigen. De rest ging op aan alimentatie voor zijn ex omdat het haar niet lukt om op eigen kracht door het glazen plafond heen te breken. Met een stel uitgerangeerde Vlaamse babyboomers klust hij wat bij op de camping. Ze wassen de bmw’s van de vakantievierende yuppen.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 17 juni 2011


Geplaatst in de categorie: werk

4.0 met 18 stemmen 278Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
17 juni 2011
Email:
klaassens38zonnet.nl
Een mooie column waarin je de yuppencultuur raak hebt neergezet. Prachtig vind ik ook het gebruik van al die Engelse termen om aan te geven hoe die blaaskaken praten en schrijven. Dit doet mijn babyboomerhart goed. Eerherstel voor onze generatie, met minder nemen we geen genoegen! :-)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)