Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Peter Sloterdijk van God los, fantast of serieus 'change'denker?

Wat staan wij toch mirakels verticaal in het leven.
Ons begin is nog het meest raadselachtig. Wij richtten ons op in de savanne. Als unicum: recht omhoog om tweebenig te gaan staan. Waarom blijft tot op heden volstrekt onverklaard. Waarom als we ons toch verhieven niet als zoogdier? Op vier poten zodat we als er één uitgeschakeld was ons toch nog konden voort bewegen. Veel efficiënter toch – op één been kan een mens niet staan. Onze voetenhandicap.

In Amerika heten dwergen ‘vertically challenged’, 'verticaal uitgedaagd'. Gaaf maar misleidend want wij allen zijn sinds we staan ‘vertically challenged’. Sinds de savannetijd existentialisten. We bungelen namelijk hoe rechtop ook als homo sapiens in het niets. We verloren onze horizontale oriëntatie. Veel direct contact is zoek. Waren we maar krokodil geworden. Onze onwaarschijnlijke levenshouding dwingt ons tot audiovisueel ontvangen. Ruiken voelen werden secundaire communicatievormen. Kwetsbaar werden we in onze voeten.

Maar gelukkig hadden we onze goden voor balans en behoud. God in de mens heft de verticaliteit op omdat goden de mens aanzetten om met ze te oefenen. Oefenen is bezig zijn en blijven om onmogelijke doelen te bereiken. Goden zijn toptrainers op alle gebied! Zielesport rechtspreken pingpong of voetbal, maakt niet uit.

Toen God stierf gingen we ons voorspelbaar horizontaal verpozen. Verliezen in frivoliteiten. Maar in werkelijkheid vluchtten we voor de verticaliteit. In narcisme seks egotisme consumentisme verwarming en uitputting van de aarde en hulpbronnen anti-autoritairisme toerisme enzovoort. Allemaal ondeugdneuroses zonder oefenkader, onbeheerst verkwistend (zelf)destructief. Dat is de dubbele wereldcrisis van nu: groen en sociaal. Die vraagt om nieuwe oefenkaders.

Zo ongeveer begrijp ik Peter Sloterdijk’s ideeën over hoe wij ervoor staan. Want hij waagt het zich uit te spreken welke kant wij op kunnen willen en zullen. Hoewel samenvatten bij deze filosoof eigenlijk niet kan. Maar het gaat mij nu even om wat de man ons te bieden heeft. Wat mij aanspreekt is zijn vraag naar en vertrouwen in de vorming van nieuwe belangeloze elites.
Het is toch te gek voor woorden wat onze opvoeding- en onderwijsinstellingen aan steeds hebberiger en onverantwoordelijker product afleveren.

Hoewel, het vraagt geestelijke lenigheid middeleeuwse theologen als leidraad te nemen. Volgens Sloterdijk modeltrainers: “de kern van deugden is dat ze beoefend moeten worden. Ze moeten in de menselijke 'habitus' integreren. Alles hangt af van de habitus. Het is het basisniveau van waaruit de deugdzame handelwijze als vanzelf, als iets heel lichts, vanuit de ziel naar boven komt. Dat kan echter alleen wanneer een leven lang aan de habitus is gewerkt. Dat is de eerste, mooiste, tot nu toe ongeëvenaarde trainingstheorie.”*

In “Je moet je leven veranderen” (2009 uitg. Boom) geeft Sloterdijk een ‘oefengeschiedenis van de mensheid’**. Om zijn hoop en vertrouwen op een nieuwe oefen-avant-garde uit te spreken. Deze speelse intrigerende denker komt 14/12/2011 bij VUConnected spreken.

Ook leuk om de architectonische huiselijkheid van de Zuidas eens te beleven. Reserveren voor Amsterdam Bright City kan via de link onder. Is hij een fantast zoals de bekendste levende Nederlandse filosoof Frits Bolkestein zegt? Of bieden zijn wereldbeeld ideeën en overtuigingen ons, bezorgde soms bange wereldburgers, perspectief?
Misschien kan tussendoor ook eens gevraagd worden of zijn Nederlandse vader hem aan de fiets heeft gebracht.

* Arnon Grunberg spreekt Peter Sloterdijk, Filosofie Magazine nr 7-2011. Spetterend inspirerend gesprek.
** Nr 6-2011 Filosofie Magazine - aanbevelenswaardig Essay van Peter Giesen over Sloterdijk.
Beide nummers nog bestelbaar: www.filosofiemagazine.nl/Tijdschrift/Vorige-nummers/index.html

Ook: www.vn.nl/Standaard-media-pagina/PeterSloterdijkIkZegUDeCrisisZalEenNieuweEliteBrengen.htm

www.nederlands.nl/nedermap/citaten/citaat/129186.html"


Zie ook: http://www.vuconnected.nl.../arab-spring-and-european-fall

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 26 november 2011


Geplaatst in de categorie: filosofie

3.8 met 5 stemmen 271Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)