Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Neem dan de verzekeraars

In zorgland hebben de artsen het gedaan. De zorgkosten rijzen de pan uit. De premies worden te hoog. De patiënt vraagt, de zorgfabriek draait. En wie krijgt de zwartepiet? De huisarts, de apotheek, de specialist. Maar neem dan de verzekeraars. Laten we het eens over hen hebben. Mag dat? Ja, de leden van de board zijn er toch niet. Ze zitten in een heisessie.

Zorgverzekeraars werken vanuit flitsende, grote kantoren. Overdekte, ruime parkeerplaatsen. De fijnste plekjes zijn gereserveerd voor de boardleden. Die zoeven in luxe limousines door gans het land. Ze hebben een missie. Namelijk de mission statement van hun bedrijf uitvoeren. Dat wil zeggen: meer winstmarge, groter groeien. Collega verzekeraartjes opslokken. Dat noemt de board natuurlijk fuseren want dat klinkt veel vriendelijker. Adviesje van de PR-officer. Ander speerpunt van de missie is de artsen, die akelige geldopslurpende witjassen, dwarszitten.

De verzekeraars hebben een trouwe bondgenoot. De minister. Ook zij vindt dat de artsen de kosten van de gezondheidszorg nodeloos opjagen. Dat de zorgconsument anno 21 ste eeuw het meeste en het beste eist, dat er altijd wel een goede reden is om een extra scan in het ziekenhuis te laten maken bij een verdacht hartruisje, dat mensen met een kuchje stampei gaan maken als ze niet onmiddellijk dit of dat medicijn krijgen voorgeschreven, dat plastische chirurgie steeds populairder wordt en het aantal mensen met psychische klachten toeneemt – nee, daar hebben de minister en de verzekeraars het niet over.

Liever jutten ze de media op. Via tv en radio gaat de mare dat artsen niet te vertrouwen zijn er in als zoete koek. Er zijn toch incidenten? Dus aan de schandpaal die witjassen. Tenzij zij of hij je beter maakt. Dan zwijgen we, want da’s normaal. Toch?

Lekker makkelijk hoor, verzekeraar zijn. Als je niet uitkomt met je geld verhoog je de premie wat. Maar je hebt meer opties. Je schrapt wat verstrekkingen uit de polis. Of verhoogt het eigen risico. De media en de minister zal het een zorg zijn.
‘En,’ zegt een boardlid tegen een collega aan de borrel na de heisessie, ‘als we onze missie halen, wacht me een mooie bonus van de aandeelhouders. Die audi van mij is al twee jaar oud. Ik ben toe aan een bmw.’


Zie ook: http://www.georgeknottnerus.nl

Schrijver: George Knottnerus, 2 december 2011


Geplaatst in de categorie: ziekte

3.9 met 17 stemmen 307Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)