Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Axe

Terwijl buiten de wind het laatste blad van te takken rukt, vlagen hagel zelfs de hele tak van de stam willen scheiden, speelt binnen een groep jongeren, of kinderen, onder mijn begeleiding politiek. We zitten in het gemeentehuis van Buitenpost, maar het kan net zo goed in uw gemeente zijn.

Ik spreek van jongeren, of kinderen, omdat ik de scheidslijn tussen beide groepen niet zo goed ken. Ze kijken nog als kinderen met verbaasde ogen naar de wereld, kennis in zich slurpend als droge sponsen in een bak met water en toch, het zijn ook jongeren, weigerachtig opstandig, want de puberteit eist dat ze hun eigenheid definiëren en dat kan natuurlijk alleen door de kennis als belachelijk, saai, onnodig te bestempelen. Zij weten het al.

Eén van hen schrijft een sms-je dat ik per ongeluk over zijn schouder mee lees. ‘We doen iets aan politiek,’ lees ik, ‘saai’. Ik lach hem toe en hij, betrapt, dapper op zoek naar een verontschuldiging die op een aanval lijkt, stelt dat hij eerlijk is. Ik geef toe. En zie zijn zoeken.

Hoe saai blijkt diezelfde dag. Het is niet bijzonder warm in de raadszaal, maar een iel ventje loopt naar ons werkkamertje en pakt een spuitbus. Axe. Op zijn leeftijd wist ik niet hoe je deodorant spelde, of waartoe het diende, maar dit ventje spuit royaal zijn beide oksels vol, zodat ik vrees dat het zijn trui in druipt. Snel doet hij zijn trui weer goed en spuit nog even over zijn trui, zodat de hele wereld kan meegenieten van de geurstoffen die hij onder zijn oksels gespoten heeft.

Zoals op de reclame.

‘Het is warm,’ legt hij mijn verbaasde blik uit.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 22 december 2011


Geplaatst in de categorie: individu

3.0 met 7 stemmen 280Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
22 december 2011
Email:
joke190411telfort.nl
"gemeentehuis van Buitenpost" het zal bestaan, zal wel in het hoge noorden zijn,
maar daar waait toch altijd een frisse wind,
AXE; weg er mee....niks aan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)