Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Burger in de bajes

Het tv-programma Buch In De Bajes leert de vrije burger veel. Dat gevangenen beschikken over een rijk repertoire aan vloek- en scheldwoorden bijvoorbeeld. En dat je als gedetineerde de keus hebt tussen wel of niet werken. Of dat de meeste gevangenen gaan voor het snelle geld in plaats van een gewoon baantje. Dat ze lekker willen chillen voor € 200 per avond, weet je wel.

Dat Menno Buch bevoorrecht is omdat hij na zijn opname het gevang kan verlaten, is zonneklaar. De bajesklanten blijven achter maar hebben het er zelf naar gemaakt. Bovendien is in de eerste aflevering mijn vooroordeel bevestigd dat het Nederlandse gevangenisregiem bepaald niet afschrikwekkend is. Tv met afstandsbediening op elke hotelka... pardon cel. Standaard een raam. Sporttoestellen op de binnenplaats. Hele broden nog in plastic verpakt in de afvalemmer. Nee, de heren hebben het zo slecht nog niet.
Dat kan niet altijd gezegd worden van het personeel. Ze worden te pas en te onpas verrot gescholden door onze lieverdjes. Hoewel er ook een directrice rondloopt die bij elke tegenstand de isolatiestraf met twee dagen verhoogt. Wat verwacht je dan? Dat de boef zegt bij het uitdelen van zo’n straf : ‘Dank u, de fout ligt geheel aan mijn zijde’?

2,3 miljard kost ons het detentiewezen aan belastinggeld. Zolang de heren kostelijk brood dumpen, alles wat vrouw is voor kankerhoer uitmaken, en voor een tonnetje bereid zijn om voor huurmoordenaar te spelen, stel ik voor dat de maatschappij een tegenprestatie gaat eisen van onze nationale zware jongens.

Mijn voorstel ligt al op de deurmat in de hal van het Catshuis. Het behelst:
- Voorzie, indien nog niet gebeurd, alle gevangenissen van DW-en ( Detentie Werkplaatsen);
- Geen vrije keuze, maar verplichte tewerkstelling in een van de DW-en. De gedetineerde mag kiezen tussen hoofd- of handarbeid dan wel meewerken aan medicijn experimenten;
- De opbrengst van hun DW-arbeid zal ten gunste komen aan hun slachtoffers dan wel hun nabestaanden. Een eventueel overschot gaat in de kostenpot van het gevangeniswezen.

Dankzij Menno’s Buch In De Bajes kan ik als burger even in de nor brommen. Ik kijk uit naar de volgende aflevering.


Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl

Schrijver: George Knottnerus, 20 april 2012


Geplaatst in de categorie: werk

4.1 met 14 stemmen 4.917Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Postema
Datum:
20 april 2012
Menno, ja, jammer van Boudewijn. Handige mensen die Buchjes, vindingrijke onderbuikjes en altijd lekker snel geld verdiend. Wie heeft btw jouw envelop met voorstellen open gemaakt, George, enig idee?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)