Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

PostNL

Meneer de postbode, mag ik ook reclame? Ik onderbreek mijn postronde en kijk om in de ogen van een oudere dame die mij twee huizen is achtervolgd. O excuus, zeg ik, ik dacht dat er een nee-sticker op uw brievenbus zat. Ze legt me uit dat het een nee-sticker is tegen verkopers. Maar reclame wil ze wel. Weer wat geleerd in het vak postbezorger.

Het is crisis. Iedereen merkt het. Ook de schrijver van boeken en columns die het beleg van zijn brood zag verdampen. Dus wat doet de kunstenaar? Hij zoekt een structurele bijbaan om het beleg terug te verdienen. Bijvoorbeeld postbezorger bij PostNL. € 8,73 bruto per uur. Dat tikt lekker aan.

Toen ik mij aanmeldde had ik visioenen van een zingende postbode-auteur die in heerlijk lenteweer fietste van het ene woonblok naar het andere, gratis inspiratie tankend op straat, met in zijn hoofd het ene na het andere plot opdoemend voor een van zijn volgende romans, onderwijl de burgers blij makend met het bezorgen van hun viva’s en blauwe enveloppen met fikse belastingteruggaves, niet te vergeten de feestpost van de postcodeloterij met gewonnen ijsprijzen.

Hoe kon ik weten, toen ik met zwierige uithaal mijn handtekening zette onder het tijdelijk contract, dat boven mijn hoofd zich een lange reeks van donderbuien aan het ontwikkelen was die de mei zou transformeren in een natte moessonmaand? Mijn visioen is compleet in het water gevallen.

Als consument vond ik het altijd vervelend om natte post te krijgen. Nu heb ik er alle begrip voor, hoop ik bijna dat-ie druipnat op mijn deurmat valt. Voel ik me minder schuldig als ik met een bundel post in de hand er niet in slaag om de ansicht van tante Jenny uit Nieuw Zeeland droog te bezorgen bij haar nichtje Fientje.

En de postbode-auteur? Hij ploegt voort. Met 2 tassen huis aan huis ( lees: reclame), 1 tas 24 uurs (moet snel bezorgd) en 3 tassen niet 24 uurs post (laag tarief) op zijn te vol beladen, krakkemikkige fietsje. Als je mij ziet vraag me niet binnen voor een kopje koffie. Je laminaat kan niet tegen vocht en die postbode moet nog een column schrijven.


Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl

Schrijver: George Knottnerus, 11 mei 2012


Geplaatst in de categorie: werk

4.1 met 17 stemmen 478Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
12 mei 2012
Email:
joke190411telfort.nl
Post "trauma"?
Komt goed uit/in de bus!
Naam:
Len Cornelis
Datum:
11 mei 2012
Derde tekstblok leuk en realistisch. Overigens zijn er ook pensionado's, die de noodzaak van bewegen combineren met post bestellen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)