Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Panne met cijfers

Vaak worden politici van systematisch liegen beticht. Omtrent het nakomen van verkiezingsbeloftes. Nu meer uitgesproken en algemener naar het lijkt dan vroeger. Vaak ten onrechte omdat beloften niet als inspanningsverplichting worden gezien of als los van andere die voorgaan.

Beide beschuldigingstypen zijn sinds Pim Fortuyn aan de orde van de dag. De populisten spelen ze uit waarbij ze niet schromen politici van ‘oude partijen’ voor leugenaar uit te maken. Alsof hun beloften niet voorzichtig of genuanceerd zouden zijn maar net zo uitgesproken als die van de populisten zelf.

Wie Wilders nu hoort denkt allicht dat de leugen het land regeert. Dat is dus niet het geval. Machthebbers zijn wel gevoelig voor de verleiding van de leugen. Omdat zij dagelijks op grensvlakken van waar en onwaar opereren. Leugen(tje)s lijken vaak hun machtsuitoefening te dienen. De Franse filosoof Albert Camus omschreef beeldend: ‘De waarheid verblindt, zoals het licht. De leugen daarentegen is een magnifieke avondschemer die elk voorwerp goed doet uitkomen.’

Zoals VVD-lijsttrekker Mark Rutte zich nu vergaloppeerd heeft past in die lijn. Rutte een scherp debater was sowieso gewend scherp van leer te trekken. Nu als premier heeft hij zijn bonuspositie mogelijk overschat. Door cijfers eigenhandig te manipuleren en presenteren probeert hij zijn rivalen te overdonderen. Met Roemers lukte dat, met Samsom donderdag niet. Zijn hooghartige omgangswijze met CPB-cijfers werd door Anna Lisnjanskaja samengevat:

Een zwak moment

Ik heb me uit de grote pan bevrijd.
Ik ben onder het deksel door gedoken,
In plaats van lekker warm te liggen koken.
’t Was donker en benauwd, maar is dat erg?

Ik heb me uit het groot getal bevrijd,
De andere cijfers ruw opzij geschoven
Nu hang ik eenzaam in de lucht erboven.
’t Was dringen daar, maar ach, is dat zo erg?

Ga terug, terug naar de pan des onderscheids!
Naar je getal! En laat je niet betrappen.
Wie zich in Rusland waagt aan dit soort grappen
Belandt in het luchtledig. Dàt is erg.*

Ook andere politici lopen deze risico´s. De verfrissende PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom verklaarde recentelijk: ‘Ik ben vaak geneigd om er zoveel cijfertjes tegenaan te smijten dat mensen het helemaal niet meer volgen. Dan heb ik het over 3 procent en een begrotingstekort dat naar 15 miljard moet en dat er 20 miljard af moet.’ Diederik brengt daarmee de verleiding puik in beeld.

Van een andere orde was deze week het optreden van Clint Eastwood. De beroemde actiefilmacteur kwam Mitt Romney op de Republikeinse Conventie in Tampa, Florida steunen. Clint spreekt zijn hele carrière met gelaatsuitdrukkingen bommen handlangers en geweren. Nu begon hij een dialoog met een stoel. In plaats van Obama’s rugleuning te doorzeven of de poten eronder vandaan te trappen. Leugenachtig. Zijn karakter kwam tegen het eind toch boven toen hij met wijsvinger over zijn keel streek.

Tot slot zegt Yvon Jaspers van Boer zoekt Vrouw in de MIKRO-gids: ‘Ik ben helemaal geen meegaand lief meisje.’ Alle zure columnisten vinden haar niet leuk omdat ze anders ‘absoluut niet meer serieus worden genomen.’
Al jaren erger ik me oprecht. ZIJ belazert de kluit toch als ze eigenlijk een bitch is.
Ze hoeft van mij niet op tv, laat staan lief overkomen!
Ze ‘nodigt nu alle zure columnisten uit haar zelfgemaakte appeltaart te komen eten’.
Dan draaien we wel bij denkt ze.

Maar heus ik bèn niet corrupt.
Trouwens, Yvonne shame! Ik voel me al helegaar niet zuur!


* Inna Lisnjanskaja in Spiegel Russische Poëzie blz 290; ‘Samen/BmecteI’ - Bundel Inna Lisnjanskaja en Semjon Lipkin.
** PvdA-verkiezingsmagazine eenmalig 09/2012 – interview Frank Evenblij

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 1 september 2012


Geplaatst in de categorie: individu

4.3 met 6 stemmen 213Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)