Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Open boek

Je houdt van A. Zielsveel. Maar dan ontmoet je B. op wie je verliefd wordt. Je weet dat als je dat zou opbiechten je A. diep zal kwetsen. Wat is liefde? A. niet kwetsen en de verliefdheid op B. verzwijgen? Of openheid en waarheid altijd voorop stellen en A. zo snel mogelijk vertellen over je gevoelens voor B.?

Wat is waarheid waard? Evenveel als een kinderhart?
Na de ontmaskering van Sint moet God er meestal ook aan geloven. Blijft over de prins op het witte paard of zoals je wilt die leuke jongen op zijn zwarte fiets waar je hart van vol stroomt. Of dat meisje dat telkens als ze voorbij wiegt je leven aangenaam verstoort, je ziel verklaart tot bezet roze gebied. Zou die illusie in stand blijven? Ja zeker, want liefde is geen leugen. Oké, je wordt een beetje geholpen op zijn tijd door de media, films en boeken maar dat mag. Want als er niets meer te dromen valt…

Is een geheimloze relatie tussen twee liefdespartners utopie of haalbare werkelijkheid?

Schrijver Lev Tolstoj sprak met zijn jonge bruid Sofya af dat zij een relatie zouden aangaan op basis van onvoorwaardelijke openheid. Zij moest alles over hem weten, en hij alles van haar. Ze begonnen dagboeken waarin ze alles wat in hun hoofd, hart en ziel omging aan het papier toevertrouwden. Tot die dagboeken hadden ze ongevraagd allebei toegang. Dat ging goed totdat Sofya in haar dagboek schreef dat zij de pianoleraar zo’n charmante man vond. Was Lev maar een klein beetje zoals hij… Lev las het en was furieus.

In ‘Open boek’ werk ik dit thema uit en vertaal het naar deze tijd.

De twintigers Leo en Sofie houden op hun laptop indringende dagboeken bij die ze elkaar laten lezen. De zomer van 2010 wordt hun heetste seizoen. Als voetbalfans verheugen ze zich op het WK voetbal. Maar hun relatie wordt zwaar op de proef gesteld door een ontmoeting van Leo met Nina, een jonge Marokkaanse schoonmaakster, in het kinderopvangverblijf waar hij werkt. Het aantrekkelijke meisje wordt door een loverboy gechanteerd. Leo wil haar helpen en belandt in een doolhof vol problemen. En Sofie...? Zij denkt er het hare van en gaat enigszins obstinaat met vriendinnen naar de Chippendales. Ook zij beleeft een kolkend avontuur.

Is een relatie overspelproef? En bestand tegen de belofte van beide partners om volstrekt open te zijn tegenover elkaar? Wat als partners elkaars gedachten kunnen lezen? Wordt de onderlinge band steviger als je geen geheimen voor elkaar hebt? Of wordt die juist extra bedreigd?


Zie ook: http://www.georgeknottnerus.nl

Schrijver: George Knottnerus, 30 november 2012


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.5 met 18 stemmen 575Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ariadne
Datum:
30 november 2012
Prachtig geschreven column over illusies, liefde en geheimen. Met interesse gelezen!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)