Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Hier en daar een bui (afl. 1)

Mijn vader las de lucht.
“We krijgen morgen regen”, zei die dan. En dan kwám er regen. Of niet. Maar dat deed er allemaal niet toe. Ik vond het prachtig dat mijn vader door naar de lucht te kijken wist wat voor weer het zou worden.
Hij kon ook zeggen: “Weet je nog in ’72 met die storm? Het was 13 november. En de antenne kwam van het dak.”
Natuurlijk wist ik dat nog want bij elke harde wind werd die gebeurtenis aangehaald. Ik was toen net zes. En mijn vader zei al een week van tevoren dat die storm eraan kwam. Hij wist dingen die niemand anders wist. En hij kon de bal hoger schieten dan de bomen. Maar dit terzijde.

Het weer kwam bij ons thuis vaker ter sprake dan mijn rapportcijfers. Sterker nog; mijn rapportcijfers leken er telkens wel naar te verwijzen: “Goed gedaan, weer een mooi rapport.” (een woordspelinkje op z’n tijd, zorgt voor een hoop gezelligheid)

Het weer werkte als een soort agenda en dagboek voor mijn vader. Het was geschiedenis en aardrijkskunde tegelijk, het was biologie, rekenen en natuurkunde ineen. En Duits: “Potztauzend wat een hagel.”

Maar nu is het weer veel minder leuk omdat:

-Helga ‘rollende r’ van Leur gekke dingen zegt als: “Het rrregende letterrrlijk pijpenstelen.” (René Magritte zal hebben liggen kreunen in zijn graf)

-je wordt bestookt met opdringerige subjectiviteiten als: “Het wordt een onaangename dag.” (Mag ik niet meer van regen en wind houden of zo?)

-de weerbureaus in hevige concurrentie zijn met elkaar en de een met nóg mooiere of nóg onheilspellender niet-uitkomende verwachtingen komt, dan de ander. “Hittegolf!” “Onweersaanval!” “Hageltsunami!” “Sneeuwborbardement!” En: “Pas op! Kijk uit! Bereid je voor! Neem maatregelen! Hou de berichten in de gaten! Ga niet de weg op als het niet hoeft! Zorg voor voldoende water/strooizout/hooikoortstabletten/zonnebrand/kaarsen/diepvriesmaaltijden!”

- mijn vader het weer niet meer bijhoudt. Hij is dood.

Mijn vader hield van het weer. Ik heb dat van hem geërfd. Dus toen de verwachtingen van deze week niet uitkwamen (“Records mensen, records!”) was ik zwaar teleurgesteld. Mijn vader had al lang geweten dat het allemaal wel zou meevallen. Of niet. Maar dat doet er allemaal niet toe.

Schrijver: Marcel Harmsen, 21 juni 2013


Geplaatst in de categorie: natuur

4.0 met 5 stemmen 167Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Petra Hermans
Datum:
22 juni 2013
Email:
worldpoet546live.nl
Je zou je maar een bepaalde angst laten aanpraten.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)