Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Cholesterolmodel

Een bevriende cardioloog raadde mij aan om mijn cholesterol te laten testen. “Je kunt beter maar weten waar je aan toe bent.”
Over dat zinnetje ben ik gaan nadenken. Want wil ik wel weten waar ik aan toe ben?

Nou voel ik mij behoorlijk gezond. Ik let op mijn voeding, drink regelmatig rode wijn, jog in het park en neem vaak de fiets. En ik heb geen klachten. Toch weet ik dat dit alles geen garantie is voor een vlekkeloos lichaam. Er kan zich zomaar ergens in mijn been een fout geniepig celletje aan het vermenigvuldigen zijn. Er kan zich een groeiend propje bevinden in mijn kransslagader. Er kan zich een infectie in mijn urinewegen hebben genesteld. Er kan, er kan, er kan… Er kan zoveel.

De antropogenetica heeft ons al zover gebracht dat we over een paar jaar (misschien al over een half jaar!) heel anders bij de huisarts zitten. Als we een klachtje hebben dan pakt die huisarts eerst je genenkaart er even bij om te zien voor welke aandoeningen je aanleg hebt. Want laat je genen zien en de huisarts zegt je wie je bent. Op die manier kan de huisarts gericht zoeken en sneller de juiste behandeling vinden. En dat is wat je wil als je ‘iets hebt’.

Maar ik heb nu niks. En zolang ik me niet laat testen op wat dan ook blijf ik ook niks hebben. Natuurlijk hou ik mezelf voor de gek door zo te denken. Als ik niks over Zuid-Sudan lees wil dat niet zeggen dat er in Zuid-Sudan niets aan de hand is. Maar waar trek ik de grens? Wat ga ik laten testen en waarom?

Ik kan heel erg lang vluchtgedrag vertonen. Dan doe ik mijn handen voor mijn ogen en roep ik heel hard dat ik er niet ben. Ik heb geen foute celletjes, propjes of infecties.
Maar door de goede raad van de cardioloog word ik toch weer met mijn neus op de medische feiten gedrukt. Er schieten woorden door mijn hoofd als 'vroeg stadium', 'behandelbaar' en 'oud mee worden'.
Maar stel dat ik positief word getest? (positief onder medici is hetzelfde als negatief). Dan weet ik dat iets heb. En dan weet ik dus waar ik aan toe ben…
Vanochtend heb ik mijn bloed laten prikken voor mijn cholesterol. Ik ben er toch een beetje onrustig van. Volgende week laat ik dan nog een hersenpunctie doen. Maar dan hou ik er voorlopig ook echt mee op.

Schrijver: Marcel Harmsen, 28 maart 2014


Geplaatst in de categorie: ziekte

4.2 met 4 stemmen 891Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)