Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het stemvee blijft thuis

Wie, zoals ik, de eer heeft om op MBO scholen les te mogen geven over democratie, ziet de scheiding in de samenleving. Dit zijn mensen die zwaardere straffen willen, terwijl ik weet dat het vooral MBO-leerlingen zijn en vooral degenen van hen die de opleiding niet afmaken, die die straffen zullen krijgen. Zij willen de doodstraf weer invoeren, terwijl ik weet dat hoger opgeleide mensen altijd minder kans krijgen op die straf dan zij. Zij denken erover om op de stemmen PVV te stemmen, terwijl ik bang ben dat rassen en culturele conflicten die deze nationalistische partij aanwakkert juist in de wijken zullen worden uitgevochten waar deze kinderen wonen.

Zij gaan niet stemmen, want het maakt niet uit, denken ze, of ze nu door de hond of de kat gebeten worden. Maar het maakt wel uit, dat juist zij niet meer stemmen. Dat juist zij zich niet meer in democratie verdiepen en geen interesse meer hebben in de sociale zaak, werkloosheidsuitkeringen, die volgens hen omlaag moeten, zodat mensen beter hun best gaan doen om werk te zoeken totdat iemand uit de klas zegt: maar mijn moeder kan geen werk vinden.

Het maakt uit dat zij niet gaan stemmen, omdat dit betekent dat de politiek merkt dat het geen zin meer heeft om voor hun belangen op te komen. Het heeft geen zin meer om naar hun wijken te gaan en te luisteren wat zij willen. Het heeft geen zin meer om hen uit te leggen waarom ze tegen zwaardere straffen moeten zijn en tegen de doodstraf en tegen de PVV.

Politicologen zeggen dat er geen kloof is tussen mensen, maar als ik voor die klas sta zie ik hem duidelijk bestaan. Natuurlijk is er geen kloof tussen mensen die bezwaar maken tegen een plan van de overheid en bestuurders die het plan willen doorvoeren. Bezwaarmakers en bestuurders spreken elkaar met je en jou aan, kennen elkaar, komen bij elkaar over de vloer en vechten daar hun zinloze strijd uit voor en tegen windmolens. Beide partijen met goede argumenten.

De kat is voor windmolens, de hond ook. Maar dan niet hier.

Maar voor mijn MBO-ers is er geen politieke partij meer.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 24 juli 2014


Geplaatst in de categorie: politiek

4.5 met 4 stemmen 199Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Mohair
Datum:
24 juli 2014
helder en betrokken betoog. Goed geschreven. Pijnlijk, hoe deze leerlingen oordelen en meningen verkondigen waar ze mogelijk juist zelf de dupe van worden..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)