Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Wapenstilstand

We hebben er al vele gehad. Niet zo zeer tijdens dit conflict tussen Oekraïne en Rusland. De separatisten vertegenwoordigen zogenaamd een eigen leger. U en ik weten hoe de vork in de steel zit.

Afgelopen nacht om 0.00 uur is het nieuwe bestand van kracht geworden. Binnen een bepaald gebied mag niet meer gevochten worden. Op de bijeenkomst die donderdag was, werd gekozen voor afgelopen nacht. Dit werd gedaan zodat Poetin de separatisten er van kon overtuigen, dat dit bestand ook goed voor hen is.

Ik zag het acht uur journaal gisterenavond.

De tanks reden naar het front toe. Ze zouden er juist moeten vertrekken. De bevolking gelooft niet in het akkoord. Het is te complex zeggen zij. Het blijft ook onduidelijk waarover men het dan eens zou zijn.

Ben Bot was eerder deze week ook aan het woord. Hij was het met 'mevrouw Merkel' eens. Zij zei dat er bij een Oost-West-conflict altijd openingen moeten blijven om te praten over een nieuw bestand.

Als u deze column leest, zullen de eerste schoten dus alweer gelost worden.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 15 februari 2015


Geplaatst in de categorie: oorlog

2.7 met 3 stemmen 181Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
17 februari 2015
Het wantrouwen is nooit weggeweest en de krijgers knallen weer even heftig, terwijl ze hun zware wapens niet willen terug trekken. Een vrouw zegt dat broeders elkaar vermoorden. Dat klopt inderdaad. Al die verspilde vechtenergie zouden ze ook gezamenlijk kunnen inzetten tegen een veel groter gevaar aan de andere kant van de Middellandse Zee, namelijk die IS-ers met hun gruwelijke, uiterst lafhartige onthoofdingsfilmpjes. Van de Koptische christenen maken die duivels een directe link naar Rome, al is het al eeuwen geleden, in hun trage, middeleeuwse killersbreinen lopen er nog steeds kruisvaarders in Rome en Europa rond, dus ook in Oekraïne, pal ernaast. Die IS-ers hebben ook niets met de Russisch-orthodoxe kerk en dus mag Poetin wel eens tegen hen in het geweer komen, in plaats van miezerig wat grondgebied van een ander inpikken. Ik snap werkelijk niet waarom Rusland niet meehelpt in de strijd tegen die zwaar gestoorden met hun destructieve, Allahloze, haatdragende, moorddadige nep-geloofje.
Goed dat Egypte dat irritante volkje is gaan bombarderen. Nu nog massale, Oekraïense troepenverplaatsingen met een veel hoger doel dan waar ze nu voor strijden.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
16 februari 2015
Ik heb te vroeg gejuicht, maar het was natuurlijk te proberen. 'Gedachten hebben krachten!', zei Imca Marina. Maar positief doen, terwijl er in feite wordt doorgevochten, is natuurlijk de boel verdraaien en bedotten. Magisch denken werkt niet. Misschien zijn het nog wat stuiptrekkingen en zwijgt het oorlogsgeweld daarna wel voorgoed. Als ze de wederzijdse haat maar kunnen begraven en vroeg of laat weer respect voor elkaar op kunnen brengen. Dat zou al heel wat zijn. Ik zag een dikke militair weer met zijn kind op straat aan de wandel. Dat ontroerde me. Zo hoort het toch. Wat zullen we elkaar toch naar het leven staan om waanbeelden en eigen frustraties? Stop daarmee, onwaardige mensen!
Ik denk aan de prachtige song van Sting 'Russians' en word daar nogmaals stil van. Wat een vaardigheid, diepgang en emotie. Soms droom ik wel eens van Vladimir Poetin en wil ik hem stevig omarmen, niet dood knijpen, maar gewoon voelbaar huggen, opdat hij ervaart, dat zijn zogenaamde tegenstanders in wezen medestanders zijn met dezelfde wensen en emoties. Dan is hij maar autistisch of schizofreen, toch wil ik daar dwars doorheen! Niet oorlogsdenken en daadwerkelijk oorlog voeren, is de oplossing, maar nog steeds het élkander liefhebben!...
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
15 februari 2015
Zojuist het laatste journaal bekeken. Het schijnt dat het wapengekletter in één keer is stil gevallen. Ik kan het ook bijna niet geloven, maar het leiderschap van de beide presidenten is bevestigd. Nou nog de heksenketel aan wapentuig terug trekken en de zinloze schade herstellen. Al die negatieve energie omzetten in positieve energie. Zorgen dat kinderen en vrouwen weer in alle veiligheid van een behoorlijke maaltijd kunnen genieten. Dat de kinderen weer naar school kunnen gaan om een zinvolle levensinvulling te bereiken. Niet in het leger natuurlijk.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)