Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Euro

Ik weet niet hoe het met u is, maar ik ben wel een beetje klaar met die EU. Misschien moeten we er eens uitstappen. Al dat globalistische denken, wat hebben we er werkelijk aan?

En die euro dan.

Het wisselen van geld aan de grens vond ik wel romantisch. Je wist van te voren dat je getild werd. Welk land je ook inging. Alleen de Nederlandse koers was goudeerlijk. Frauderen zit ons niet in het bloed.

Alhoewel we aan een leuke inhaalslag bezig zijn. 

Het werd de afgelopen jaren steeds vaker gemeld: zo hier en daar bleef weleens wat aan de strijkstok hangen. Goede doelen, de publieke sector, u zegt het maar. Altijd wel iemand die duizenden, zo niet miljoenen euro's achterover drukt.

Persoonlijk ben ik er wel blij mee.

Dat gesjoemel heeft toch ook iets romantisch. Op zijn minst iets spannends. Neem die A73 in Limburg bijvoorbeeld. Prachtige verhalen zijn er uitgekomen. Van de burgemeester van Roermond bijvoorbeeld.  Hij wilde de hard werkende wegwerkers een bloemetje gaan brengen. Nadat de twee tunnels opgeleverd waren, werd fout op fout geconstateerd. Om al die fouten te verhelpen moest men vaak aan de tunnels werken. Tot ergernis van de Limburgers. De tunnels gingen vaak dicht en het zorgde bijna elk weekend voor vertraging op de weg. De burgemeester (zijn naam is mij ontschoten) trommelde de pers bijeen. Hij vond het sneu voor die harde werkers die nacht in nacht uit problemen aan het oplossen waren. Aangekomen bij de afgesloten tunnel trof de burgervader, met alle pers in zijn kielzog, geen enkele arbeider aan. Het gerucht ging dat de arbeiders betaald waren om die avond niet te werken. Andere partijen hadden er veel geld voor over om de burgemeester in diskrediet te brengen.

Ik weet ook nog goed dat ik in Boedapest in de taxi zat. Niet ver na de val van de muur. Er zat een beetje vieze kerel achter het stuur. Hij rook naar drank. En ik wist dat ik afgezet werd. Zelfs nadat ik prijsafspraken had gemaakt. Er kwamen ineens voorrijkosten bij. Maar misschien is fraude net zo goed een vorm van economie.

Waarom niet?

Ik denk dat de Grieken gewoon niet in staat zijn om een eerlijk plan op tafel te leggen. Dit om de miljardensteun uit Europa te behouden. Als fraude zo vervlochten is in je maatschappij, zie dan maar eens een glashelder bezuinigingsplan neer te leggen. En ik denk dat de ministers van de andere landen dit ook weten.

Maar Jeroen Dijsselbloem kan moeilijk zeggen voor de camera: 'Het wemelde weer van de rekenfouten in het plan. De Grieken rekenen zich rijk, terwijl wij ze liever arm willen zien.'

Schrijver: Gustaf Kreuz, 12 juli 2015


Geplaatst in de categorie: economie

3.0 met 1 stemmen 141Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
12 juli 2015
Ik denk dat Nederland geen haar beter is dan Griekenland en dat zij gewoon de eersten zijn, die onder de loep genomen moeten afvallen, maar strikt genomen is heel Europa zo corrupt als maar kan, maak je daar maar geen illusies over.
Edoch, om nog meer miljarden in het Griekse, zinkende schip te steken, is natuurlijk van de zotte!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)