Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

NU

Seks brengt je in het hier en vooral nu. Het moment erna misschien nog wel meer. Je bewustzijn - bewust zijn - keert letterlijk terug, maar het verstand doet het rustig aan. Er koert ergens een duif. Een peuter schreeuwt. Een auto start. Ik moet nodig tanken, bedenk ik me. So what? Alles is goed. Het verstand speelt even tweede viool. Daar draait het ook allemaal om in 'de kracht van het nu', van Eckhart Tolle. Dit standaardwerk in de spirituele literatuur is bijna 40 jaar oud, maar mocht mee op vakantie.

Verstand is iets waar je alleen maar last van hebt, volgens Tolle. Denken is er onder andere verantwoordelijk voor dat we zoveel bezig zijn met verleden en toekomst en leidt tot een hoop frustratie, zorg en angst. Je niet laten leiden door wat je denkt over je verleden of wat nog komen gaat maakt je leven lichter. Nu is het enige wat telt.

Het lijkt in tegenspraak met de uitspraak 'Je mist meer dan je meemaakt'. Het is een bekend citaat van de columnist Martin Bril. Ik gebruik dat citaat wel eens voor didactische doeleinden. Als mijn dochter in haar tussenjaar van plan is drie continenten aan te doen. Of als mijn zoon zeker vier opties om een avondje uit te gaan tot het laatst toe allemaal open wil houden.

Zelf moet ik hard mijn best doen om rekenschap te nemen van deze uitspraak. Ooit zat ik met vrienden in het vliegtuig op een terugreis van een bezoek aan Sarajewo. Eén van hen las in de uitagenda van de stad dat het 30 jaar geleden is dat Ian Curtis, zanger van Joy Division overleed. We misten de thema-avond die aan dit postpunkicoon was gewijd. Vast ook in een uitgaansgelegenheid die in de door de oorlog getekende stad bijzonder spannend moet zijn geweest. Een must-see, maar wij zagen het over het hoofd. Spijt!

Ik betrap me erop dat ik vaker achterom kijk. Een dagje Londen? Ik miste de musical The Commitments. Met dezelfde gemengde gevoelens bekijk ik de nabeschouwingen van Lowlands of North Sea Jazz. Of hoor ik het verslag van mensen die erbij waren. Er bestaat een band met de naam Other Lives. Ik weet niet of het zo maar het zou maar zo kunnen dat de naam verwijst naar de andere levens die je had kunnen leven. Je mist meer dan je meemaakt. Het lijkt een cynische uitspraak. Je kunt er zenuwachtig van worden, opgefokt of verdrietig. Maar de uitspraak had ook in 'de kracht van het nu’ kunnen staan. Je kunt je er aan overgeven. Doe het maar met het hier en nu. Dat laatste is een kunst. Leven alsof je elk moment net de liefde hebt bedreven.

Schrijver: de Thuistoerist, 24 augustus 2015


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.0 met 5 stemmen 327Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
24 augustus 2015
Ik ben het met Tolle eens, het verstand is overbodige ballast. Na het lezen van veel esoterische/geestverruimende boeken trok ik ook al snel die conclusie en ook omdat er in de westerse maatschappij zo overdreven sterk op de kracht van de ratio gehamerd werd/wordt, wat ik meteen verdacht vond. Scholen, die louter appelleren op kennisvergroting en geheugentraining missen de spirituele boot volkomen en raken niet het wezen van de mens. Grootmeester Osho wees ook herhaaldelijk op het belang van in het nu zijn. Je niet door vervuilde ratio laten bekommeren. Door Rimbaud leerde ik de ontregeling van de zintuigen, wat scherpere waarheden laat zien. De rationele wereld is één en al bedrog en wereldse kortzichtigheid. Leven alsof je elk moment de liefde hebt bedreven, lijkt mij een Tantra-bewustzijn, een Nirvana-staat en christelijk gezien een permanente bevangenis door de Heilige Geest. Osho zegt: 'Wees een leeg kopje thee!'. Volkomen ratioloos. Totaal ontvankelijk voor de Bovenwereld.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)