Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ecologische voetafdruk

Mijn moeder moest voor een foto van haar schouder (ze was uit de bocht gevlogen met haar ScootMobiel), naar het Gelre ziekenhuis in Zutphen. Door de radioloog werd aangeraden, om nog steeds onduidelijke redenen, om iemand mee te nemen. Die iemand was ik.
Ik reed de 76,3 kilometer op LPG naar Dieren. Na een kopje koffie met twee koekjes togen wij de 14,5 kilometer naar Zutphen. De foto’s namen 11 minuten in beslag. Wij gingen via het ouderlijk huis van mijn moeder en via het pannenkoekenhuis, waar mijn moeder mij op een heerlijke pannenkoek trakteerde, en binnendoor via Brummen weer terug naar Dieren. Daar aangekomen had ik zo’n 115 kilometer afgelegd en ik moest de 76,3 kilometer nog terug naar huis.

In de auto terug hoorde ik dat 2015 het warmste jaar ooit was. De verklaring was de opwarming van de aarde. Die was weer het gevolg van een hogere uitstoot van slechte gassen en ik voelde mij plaatsvervangend schuldig.

Het Gelre ziekenhuis is een prima streekziekenhuis dat zich echter niet bezig houdt met de ecologische voetafdruk. Hoeveel uitstoot zou het gescheeld hebben als een radiologe met een mobiele set naar mijn moeder toe was gegaan?

Al deze onzinnige gedachten kwamen pas boven toen ik hard aan het nadenken was over een onderwerp om over te schrijven. Want ik was helemaal niet met het milieu bezig toen ik op weg was naar mijn moeder en het ziekenhuis. Mijn moeder moest geholpen. En of daar meer of minder schadelijke uitstoot door zou ontstaan was iets waar ik absoluut geen aandacht aan besteedde.

Conclusies.
De Polen hebben hun langste tijd gehad want het ijs op die Polen smelt.
De ijsbeer zal weldra uitgestorven zijn.
Mijn moeder gaat behandeld worden door een orthopeed.
2015 was het warmste jaar ooit en wie van records houdt is nu blij.
Het maakt niet uit wat je voor het milieu doet, radiologen verpesten het toch.
Eer uw moeder en eer uzelf.
Pannenkoekbakkerij Reuvershoeve in Brummen is een heel goeie Pannenkoekbakkerij.
Amen.

Schrijver: Marcel Harmsen, 27 november 2015


Geplaatst in de categorie: milieu

4.0 met 3 stemmen 637Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
27 november 2015
Soms Marcel denk je: waar schrijf ik over maar da's altijd maar even...want de verhalen "uit het leven gegrepen" DIE doen 't 'm. Hartstikke graag gelezen en oké, je heb meegeholpen de warmte ellende mee op te voeren, maar doe JIJ het niet is het wel een ander, immers: je moeder staat VOOROP. Toch?
Naam:
Edith Meyers
Datum:
27 november 2015
hahaha leuk verhaal en inderdaad die voetafdruk stoort blijkbaar niemand. Trouwens als iemand naar je moeder was gegaan, had die waarschijnlijk ook met de auto gekomen en was het net zo lang als breed gebleven (ze zeggen ze dat hier).

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)