Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Milieu

Om een of andere reden kan ik mij de eindshow van mijn basisschool waarin ik zelf speelde, nog goed herinneren. Het was een toneelstuk mede bedacht door de toenmalige Minister van Verkeer en Waterstaat: Mevrouw Smit-Kroes. 

U moet weten, ik had een hekel aan toneel spelen. Een tekst uit je hoofd leren en je op de planken voordoen als iemand anders. Het heeft nooit mijn voorkeur gehad. Het voelde altijd alsof ik leugens stond te verkondigen, buiten mezelf. In deze befaamde eindshow was het milieu het onderwerp. Ik kan me niet precies alles herinneren, maar er was een congres van diverse landen die over het milieu zouden praten. Aan het einde waren de landen het met elkaar eens en werd alles beter.

Zoiets moet het geweest zijn.

Ik had mijn uiterste best gedaan om een rol uit te kiezen, waar zo min mogelijk tekst bij zat. Dat lukte redelijk, ik werd Japan. Ik moest aanschuiven bij het congres. En op een bepaald moment moest ik twee regels zeggen. Geen idee meer welke heroïsche tekst ik mocht uitspreken, maar ik was stikzenuwachtig. En na de eerste zin was ik de tweede al vergeten. Die werd me dan door een Juf tussen de coulissen ingefluisterd.

Daarvoor had ik ooit weleens Schaap mogen spelen, tijdens het kerstspel. Dat moet zo'n beetje mijn toneelcarrière zijn geweest. Mijn oudste broer heeft het het verst geschopt binnen mijn familie. Hij mocht een keer Jozef spelen. Een absolute hoofdrol!

Van mijn laatste optreden als Japanner zijn geen video's of foto's gemaakt. Ik geloof ook niet dat iemand me op de schouder heeft geslagen en heeft gezegd: 'Keurig gedaan jongen!' 
Mijn ouders en misschien zelfs mijn broers moeten zich doodgeschaamd hebben in de zaal. Ondanks deze vreselijke acteerervaring van mij heb ik het onderwerp ook niet vergeten. 'Milieu' was destijds een modewoord. Net zoiets als 'sjoemelsoftware' of 'poortjesspringer' in deze tijd.

Tweede Kerstdag liep ik een ronde met mijn hond. Ik had mijn zomerjas aan. En eerlijk gezegd had ik hem aan het eind van de ronde niet meer aan. Ik ging in mijn trui over straat. Op 26 december 2015, jaargetijde: Winter. Ik had nooit gedacht, dat het milieu zo'n zorgelijke en serieuze plaats in mijn leven zou in nemen. Maar vanaf deze kerst snap ik, dat er íets moet gebeuren, om onze aarde goed door te geven aan onze kinderen.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 27 december 2015


Geplaatst in de categorie: milieu

4.0 met 4 stemmen 209Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)