Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Nederlands

Volgens docenten en wetenschappers moet het vak Nederlands nodig op de schop. De geleerden zijn afkomstig van acht Universiteiten, zo vernam ik uit het nieuws. Ze presenteerden in Groningen een aantal voorstellen die voor verbetering moeten zorgen binnen het vak Nederlands.

Waarom?

Omdat leerlingen Nederlands saai vinden. Ze gaan liever gymen of klungelen met chemische stofjes. Geen vmbo-er die de afkorting voor kwik kent, maar ermee experimenteren is top. De docenten en wetenschappers willen dus eigenlijk een soort hip Nederlands. 
Dat is toch eigenlijk wel heel apart? Zijn de vakdocenten zelf niet verantwoordelijk voor een wat frissere aanpak? Is dat niet de sleutel tot verandering? Misschien toch eens de hand in eigen boezem steken?

En nog erger. 

Leerlingen uit het Middelbaar onderwijs worden in het gelijk gesteld door volwassen mannen met HBO en Universitaire opleidingen! Die vinden 'saai' blijkbaar een goed argument om het vak links te laten liggen. Ze snappen het dus eigenlijk wel.

Ik niet. Ik vind het een schande.

Ik vind het doen van Belastingaangifte namelijk ook heel saai! De belastingdienst pakt het anders aan. Die maken zelfs reclame met 'leuker kunnen we het niet maken'. Waarom zouden we die insteek niet naar het onderwijs kunnen halen? 
Zou het niet eens goed zijn om 12, 13, 14, 15, en 16-jarigen te leren 'dat sommige dingen gewoon saai zijn in het leven'? En dat je van luisteren en regeltjes leren slimmer kunt worden! 

Nee, dat doen we hier niet.

In Nederland gaan we direct voorstellen doen om het onderwijssysteem opnieuw aan te passen. Want populariteit is anno 2016 erg belangrijk geworden. En de pubers van deze tijd moeten vermaakt worden met leuker en moderner lesmateriaal. Zou het niet geweldig zijn als heel de wereld verandert, maar op school iets leren, gewoon simpel en effectief blijft? En een omgeving van acceptatie en gezag?

Die frisse aanpak begint in elke geval al goed. De nieuwe voorstellen werden in Groningen gepresenteerd op een middeleeuwse manier: namelijk in een Manifest.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 3 april 2016


Geplaatst in de categorie: taal

4.0 met 1 stemmen 651Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)