Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Hart

Vroeger had ik dit nooit geschreven. Toen wist ik denk ik ook niet, dat mijn levensinstelling drastisch kon veranderen. Ik zat toen vast in een bepaalde cirkel. Alleen had ik dat zelf niet door. Achteraf gezien moet ik al een aantal jaren rondjes om mezelf heen gedraaid hebben.

En toen zat ik ineens bij de huisarts.

Dat was de omslag. Dat kon ook niet anders. Fysiek en mentaal was ik keihard tegen de muur gelopen. Misschien meer tegen een schuifpui van dubbelglas. Het was de klap die de cirkel verbrak. De spanning die vrij kwam, op de uiteinden van de lijn die daardoor ontstond, was enorm. De tijd van cirkel naar lijn ging snel. Alsof de cirkel een opgerold matras was geweest. Daarvan werd het draadje ineens doorgeknipt, dat hem als rollade bijeen hield.

Zo voelde het: Ploink!

Alleen hoofd en lijf hadden geen idee. Die dachten dat ze nog heerlijk in de cirkel vertoefden. En ik kan u zeggen, dat ik me vreselijk verloren voelde. Waarom hobbel ik niet meer langs dezelfde stressmomenten als voorheen? Dieptepunten kunnen ook houvast bieden, weet u. Zeker wanneer die voelen als 'leven'. Het tapijt waarop ik volwassen was geworden werd onder me vandaan getrokken. En het gat dat ontstond, was twee jaar diep.

De val was lang.

Maar ik voel nu de grond weer. Het fundament van mezelf, is door mijzelf gelegd. Opnieuw opgebouwd, vanuit mijn eigen gevoelens, verlangens, ervaringen, gedachtes, toekomstplannen en bovenal liefde en levenslust. De trechter waar dit alles in is gegoten, is leeggelopen in mijn hart. En dat hart 'klopt' nu niet alleen. Nee, het glanst, is vuurrood en past geweldig in mijn lijf. Alsof Dokter Bibber het opnieuw in mijn lichaam heeft gelegd.

Volmaakt.

En nu? Nu leef ik vanuit mijn hart. Als het stopt met kloppen, stopt mijn leven. Maar alles wat ik nu doe, zeg, of geef, vertrekt vanuit dat volgelopen hart. En alles wat ik meemaak, komt daar in aan. Het is een gelukskamer geworden, die elke emotie absorbeert en creëert.

En ik kan u zeggen: Ik leef!

Schrijver: Gustaf Kreuz, 15 mei 2016


Geplaatst in de categorie: lichaam

3.8 met 10 stemmen 314Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
16 mei 2016
Gustaf, er is steeds meer begrip voor deze "ziektes"
knap omschreven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)