Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Zondag in Zeeland - ook op maandag

Er is hard gevochten om Zeeland. Romeinen, Middeleeuwers, Hollanders tegen Vlamingen, Spanjaarden tegen Staatsen, Fransen tegen de Nederlanden en tenslotte Canadezen en Polen tegen de Duitsers.

En in al die oorlogen zijn Zeeuwen gedood door missers, bombardementen die beoogden vijandelijke soldaten te raken of die gewoon bedoeld waren om iets te raken, maakt niet uit wat. En waarom? Waarom sneuvelden de soldaten? Waarom sleepten ze hun wapens door de klei? Waarom groeven ze loopgraven, braken ze dijken door en waarom zetten ze water onder land of stapten ze in malle bootjes om de vijand vanuit een onverwachte plek aan te vallen?

Natuurlijk is Zeeland best mooi. En belangrijk voor de bieten, het graan en de uien. Maar verder liggen er vooral slaperige stadjes als IJzendijke, waar de zondagsrust nauwgezet in ere wordt gehouden. Ook op maandag. Ook op dinsdag en de rest van de week.

Want hoewel hier de Spaansen door kanongebulder en uithongering verjaagd zijn, en hoewel de Duitsers hier op de vlucht gingen toen de Canadezen vanuit het oosten naderden – vanuit het oosten, nou vraag ik je – ze moesten uit het zuiden komen! Hoewel er door Coehoorn een krachtige vesting was gebouwd die de Fransen in 1672 (rampjaar) tegenhielden, is er vandaag niets meer te beleven. Er is een prachtig museum, het Bolwerk, maar verder slaapt het plaatsje. En dat midden in het toeristenseizoen, want in de rest van het jaar is er al helemaal niets te doen.

Zeker niet als de bieten van het land zijn, en het graan, en de uien.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 25 augustus 2016


Geplaatst in de categorie: politiek

3.7 met 6 stemmen 100Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
25 augustus 2016
Jan ik ben niet zo van de geschiedenis maar wel graag gelezen, brengt je even terug in de tijd.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)