Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De kracht van het NU (Zoektocht naar verlichting 7)..

Onlangs ben ik bij iemand geweest die in het NU leeft. Hij leert anderen hoe je dat ook moet doen. Verleden en toekomst bestaan dan niet volgens hem. Hoe gezellig is dat!

Nu bel ik hem even want ik merk nog erg weinig van het NU.
‘Dag, Roelof, jij zei toch dat ik in het "nu" moest leven?'
'Ja, bevalt het?'
'Eh..nou...je weet toch dat ik zelfstandig ondernemer ben in o.a. verzekeringen?'
'Dat herinner ik me, ja.'

'Oké, ik zat dus vanmorgen achter mijn bureau, lekker in het nu te zijn toen de telefoon ging. Was mijn vrouw. Of ik zin had vanmiddag te gaan lunchen. Dus zei ik tegen haar. Zin heb ik wel, maar ik kan alleen nu, want vanmiddag bestaat niet. Kortom, ze verbrak enigszins boos de verbinding. Daarna legde ik mijn voeten op mijn bureau en mijn handen achter mijn hoofd. Lekker relaxed in het nu.
Een kwartier later belde een nieuwe klant. Die wilde een afspraak maken voor morgen. Sorry, zei ik, ik kan alleen nu. Morgen bestaat niet...
Dan ga ik naar een ander, zei de klant en verbrak de verbinding. Moet je luisteren, Roelof, ik liet nog wel mijn handen achter mijn hoofd liggen maar mijn voeten zette ik alvast maar weer op de grond. Nog steeds in het nu maar toch iets minder nuwerig als je begrijpt wat ik bedoel.

Kortom drie gemiste nieuwe klanten later zit ik weliswaar nog steeds in het nu, en dat is heel geestig, maar mijn omzet bevindt zich op een heel andere plaats dan het nu, kan ik je melden. Kun je even uitleggen wat er mis is gegaan?'

'Tja, Van Gellekom, met in het NU leven bedoel ik dat je je ballast afwerpt. Maak je niet meer druk om het verleden, want dat bestaat niet meer, dus waarom zou je je druk maken om zaken die al geweest zijn en niet meer zijn te veranderen? Dat is hetzelfde als proberen met je blote handen een berg omver te duwen. Wat morgen betreft; dat bestaat ook al niet. Misschien komt het nog maar zeker zijn we daar niet van. Dus waarom je zorgen maken over iets wat nog niet zeker is.

Als je bijvoorbeeld een huis wilt kopen en voor morgen een afspraak maakt met een makelaar om een huis te bekijken, heb je de neiging om te gaan denken: zal het huis mij bevallen? Zal ik een hypotheek krijgen? Hoe hoog zullen de kosten worden, dat soort dingen. Moet je niet doen! Maak de afspraak, laat het dan los en ga dan eerst het huis bekijken. Pas dan ga je denken over je vragen. Eerder heeft geen zin. Dat geeft alleen maar ballast in je hoofd.

Als je gister een fout hebt gemaakt, kun je blijven mokken en er de pest over in hebben, maar dat verandert niets aan de fout. Het blijft dezelfde fout. Dan kun je beter denken, andere keer beter en je gaat weer door met leven.
Dat scheelt allemaal een hoop energie die je nu voor andere, meer zinvolle, dingen kunt gebruiken.
Met andere woorden: ga geen zware koffers met spijt en gedoe uit het verleden en gepieker over morgen met je mee zeulen. Ga door het leven met niet meer dan een licht tasje op je rug met de dingen van nu. Meer heb je niet nodig.
Travel light!, zou ik zeggen.’

Zoals mijn Zen Goeroe al zei; ‘vóór je verlichting: haal brood en ga eten. Ná je verlichting: haal brood en ga eten....’

Ik bedoel maar, hoe simpel kan het zijn..

Schrijver: van Gellekom, 27 februari 2017


Geplaatst in de categorie: filosofie

3.4 met 7 stemmen 208Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
1 maart 2017
In het NU zeg ik: leuke column, graag gelezen.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
27 februari 2017
Zelden zo gelachen over mindfulness.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)