Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Leef

Ineens was daar die lentedag die aankondigde dat de winter weer gaat ophouden. Die lange donkere grijze tunnel, vol neerslag en neertroostigheid. We hebben hem bijna weer getrotseerd en mogen ons dan opmaken voor het jaargetijde van de bloei, de vlinders en de liefde. Niet alleen de liefde voor elkaar, maar ook de liefde voor het waarderen van die momenten om te genieten. We komen weer van de bank, we gaan zitten aan de zee of lopen rond op een mooie plek onder de zon.

Zelf moest ik ook even denken aan mijn voornemen. U weet wel, datgene wat u voor de jaarwisseling vol trots met uzelf heeft afgesproken. En hopelijk nog steeds aan het najagen bent. Het kan stoppen met roken zijn of wat anders. Voor mijzelf is het voornemen van dit jaar dat ik alles wil vieren. Alle verjaardagen, van huisdieren eventueel en verre buren inclusief.
Zo komen straks de paasdagen, de eerste asperges, aardbeien maar ook de zevende zwemles van mijn oudste zoon. Het maakt me niet uit. Ook momenten die eigenlijk niet echt vierbaar zijn. Ik wil het leven vieren. En omdat het niet elke dag lukt, probeer ik de kleine momenten te markeren als potentiële feestmomenten. Extra lekker eten, de betere wijn, perfecte muziek, heerlijk gezelschap. Bewustwording dat het leven het waard is, gevierd te worden.

Ik wil genieten.

Afgelopen donderdag liet de lente even van zich proeven. En ik heb met volle teugen genoten. In waanzinnig gezelschap, met wijn, wat lekkers en de verwarmende zonnestralen. Het deed me realiseren, dat ik het nog steeds te weinig doe. Ik wil voelen dat ik leef, dat mijn bloed rond stroomt in mijn lijf. Ook deze laatste dagen, die de winter ons nog geeft.

Dus vanavond als u 'Boer zoekt vrouw' kijkt en vergeet dat u leeft. Op tijd naar bed gaat. En geen zin heeft om wat te doen. Denk dan even aan mij en mijn voornemen en dat ik leef. Misschien is het voor u ook de moeite, te bedenken wat u komende week gaat vieren? Eén moment dat nu nog niet bestaat. Aan te grijpen en te gaan beleven. Te vieren dat u leeft.

Want als u het nu niet doet, wanneer dan wel?

Schrijver: Gustaf Kreuz, 19 maart 2017


Geplaatst in de categorie: feest

3.4 met 5 stemmen 209Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
19 maart 2017
Mooi geschreven, Gustaf, en inderdaad, als je er nu geen feest van maakt, dan gaat die kans voorgoed voorbij. Dat begreep ik al zeer jong en ik heb dan ook volop beestachtig het leven gevierd en ik doe dat nog steeds. De grootste artiesten deden dat ook. Het was ook de wijze raad van mijn helaas overleden vader, geniet! Immers, lijden is er genoeg en in alle varianten. Door volop te genieten, vormde ik brandstof om literair te floreren. Zo werkt dat. Genotzucht is natuurlijk ook een tegenpool inzake de calvinistische inborst van vele Nederlanders, maar juist daarom extra belangrijk om na te streven, want die verstokte calvinisten zijn akelige zuurpruimen zonder levenslustig elan. Je dagcolumn doet me denken aan het optimistische lied 'Mens, durf te leven!'.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)